S.O.S Salvaţi potecile turistice din Sibiu de efectele enduro! (FOTO)

Știri de Sibiu, 30.08.2015

Potecile turistice marcate pentru drumeţii montane în judeţul Sibiu au fost devastate în ultima perioadă de piloţii enduro, iar craterele lăsate de motociclete au devenit adevărate capcane pentru cei care aleg să le utilizeze. Îngrijorat de starea în care au ajuns traseele, care nu mai prezintă siguranţă pentru turişti, Iulian Panescu, ghid montan cu experienţă de aproximativ 10 ani, a lansat pe Facebook un apel către autorităţile sibiene, “S.O.S Salvaţi potecile turistice”, cu scopul  salvării zonelor.

poteci 1“Ca un mic iubitor de munte mă roade foarte tare când vad atâta indiferenţă din partea autoritaţilor la distrugerea potecilor marcate pentru drumeţii montane din Muntii Cindrel de catre motociclistii Enduro. Merg pe unele poteci turistice marcate din judetul Sibiu de câtiva ani si an de an vad cum totul se distruge.Ieri, din 11 persoane care m-au insotit, toti s-au impiedicat si au cazut in santurile create de motociclete.Oare nimeni nu se sesizeaza in tara asta sa faca ceva???”, spune Iulian Panescu.

El a ataşat mesajului postat pe Facebook mai multe fotografii făcute în weekend pe Valea Sadului, unde potecile marcate au fost înlocuite de adevărate cratere, în urma utilizării drumurilor de către motociclişti.

 

 

Iulian Panescu precizează că nu militează pentru stoparea curselor enduro în munţi, însă doreşte ca acestea să se desfăşoare în alte zone, nu pe potecile marcate,create special.

foto:iulianpanescu

foto:iulianpanescu

enduro gunoaie“Nu vreau stoparea acestui sport, ci doar ca practicantii acestui sport sa evite traseele turistice marcate pentru drumetii montane. Se pot delimita trasee clare pentru Enduro si nu am nimic impotriva.Domnilor din conducerea Consiliul Judetean Sibiu, domnilor consilieri locali ai Sibiului, domnule director al Protectiei Mediului Sibiu, domnilor primari, chiar nu vedeti ce se întampla ?! Sau cuvantul “IGNORANTA” este la ordinea zilei la dumneavoastra?”, mai spune ghidul montan în mesajul postat.

În aceeaşi situaţie sunt şi potecile din Rezervaţia Naturală Iezer, din Munţii Cindrelului, spune aceeaşi sursă.

Majoritatea turiştilor care aleg să meargă în drumeţii sunt cetăţeni străini. Din cauza degradării potecilor, aceştia sunt supuşi riscului de accidentări, la fel şi atunci când drumul lor se intersectează cu cel al riderilor, care nu ţin cont de faptul că zona trebuie evitată şi conservată.

Atitudinea piloţilor este condamnată de iubitorii de munte şi prin prisma faptului că mulţi dintre ei obişnuiesc să confunde zonele verzi cu ghena de gunoi, lăsând pe drum parte din dotările folosite în timpul antrenamentelor.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Răspunsuri

  1. […] Citeşte şi: S.O.S Salvaţi potecile turistice din Sibiu de efectele enduro! (FOTO) […]

  2. […] Citeşte şi: S.O.S Salvaţi potecile turistice din Sibiu de efectele enduro! (FOTO) […]

  3. […] Citeste şi: S.O.S Salvaţi potecile turistice din Sibiu de efectele enduro! (FOTO) […]