Creştere spectaculoasă de vizitatori la bisericile fortificate din Transilvania. Dali, atracţia lunii!

Știri de Sibiu, 09.09.2015

Biserica Evanghelică CA din România anunță o creşte de 49% a numărului de vizitatori în această vară, comparativ cu sezonul de anul trecut, fiind depăşită previziunea de 400.000 de turişti în bisericile fortificate din Transilvania. Ultima atracţie, traseu pe urmele operelor lui Salvador Dalí în biserici , va fi deschisă  publicului de sâmbătă, 12 septembrie.

“Estimările curente arată că se înregistrează o creştere de 49% comparat cu 2014, aşteptându-ne în total la 520.000 de vizitatori”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Biserica Evanghelică CA din România.

Unul din 300 de turişti a folosit în acest sezon ”Transilvania Card”, produs lansat în  cadrul Programului “Descoperă Sufletul Transilvaniei”,  ce oferă reduceri substanțiale celor care vizitează monumentele incluse în circuit pe întreaga perioadă a sezonului, până în data de 31 octombrie.

Cel mai mare aflux de turişti s-a înregistrat în luna august, iar un plus în atragerea turiştilor se datorează redeschiderii Catedralei Evanghelice din Sibiu, monument ce s-a aflat în reparaţii capitale.

“Creştere generală este doar de 60.000 de vizitatori faţa de cei 350.000 din anul trecut. Restul plusului de 110.000 se datorează redeschiderii Catedralei Evanghelice din Sibiu”, potrivit datelor deţinute de Biserica Evangehlică.

Catedrala Evanghelică din Sibiu se situează pe locul doi, ca atracţie turistică, după Biserica Neagra din Braşov , care a fost vizitată anul acesta de 160.000, cele două fiind urmate în top de Sighişoara, Biertan si Prejmer cu aproximativ 40.000 de vizitatori. Cetăţile  Câlnic, Cisnădioara, Cisnădie, Cârţa, Bistriţa, Mediaş şi Hărman au fost vizitate de un număr mai redus de tirişti,  intre 10.000 si 20.000 fiecare.

“Îmbucurător este faptul, că şi biserici fortificate, care până acum nu au fost în focusul turismului, precum Mălâncrav, Axente Sever sau Moşna au reuşit sa atragă cote cu patru cifre”, spun reprezentanţii Bisericii.

Vizitatorii bisericilor se împart în două categorii: turism in grup, cei care vizitează se în medie  trei obiective dintre cele mai cunoscute, şi turism individual, cei care îşi iau mai mult tinp  Ceilalţi sunt cei care se organizează individual. Vizitatorul individual îşi ia mai mult timp care reuşeşte să ajungă în localităţi mai mici, folosind Transilvania Card.

DRUMUL SALVADOR DALÍ IN BISERICILE FORTIFICATE,  atracţia lunii septembrie

Înainte de închiderea sezonului turistic în bisericile fortificate, Biserica Evanghelică impulsionează turiştii şi lansează sâmbătă, 12 septembrie, proiectul expoziţional DRUMUL SALVADOR DALÍ IN BISERICILE FORTIFICATE, în cadrul căruia se vor vedea litografii originale din “Biblia de la Ierusalim.”

Ilustraţiile pentru Biblia de la Ierusalim au fost create de Dali în 1963 şi 1964, la îndemnul prietenului sau Giuseppe Albaretto, care vroia sa-l confrunte pe artist cu rădăcinile sale creştine.

În perioada 13 septembrie- 31 octombrie, turiştilor li se propune  un traseu cultural de 70 de kilometri, care îmbină cunoaşterea litografiilor din “Biblia de la Ierusalim” ale lui Salvador Dalí cu revederea a cinci locuri generice din zona bisericilor fortificate.

Cele 40 de litografii sunt împărţite pe cicluri în următoarele locaţii: Biserica Evanghelica baroca Cisnădioara, Biserica fortificata Cisnădie, Palatul Brukenthal Avrig, Manăstirea Cisterciana Cârţa, Şcoala art nouveau Cincşor.

“La Drumul lui Dalí mă fascinează faptul că arta şi cultura se dezvoltă în regiunea redescopere locuri originale.”, a declarat Thomas Emmerling, colecţionarul  luxemburghez , care are rădăcini în Bistriţa şi care a pus la dispoziţie bisericii litografiile lui Dali.

Cele cinci cicluri ale expoziţiei pot fi vizitate cu un singur bilet de intrare- adulţi 20 lei,elevi si studenţi 10 lei. Biletele se găsesc la fiecare dintre locaţii, dar şi in Sibiu, Piata Mica nr. 16. Kultours City Info (Casa Luxemburg).

Orele de deschidere ale locaţiilor sunt: Cisnădioara zilnic 17:00-18:00 si la cerere, Cisnădie zilnic 10:00-13:00, 14:00-18:00, Avrig zilnic 10:00-18:00, Carta zilnic 10:00-18:00, Cincşor zilnic 10:00-18:00. Posesorii Transilvania Card beneficiază de gratuitate.

Vernisajul va avea loc sâmbăta, 12 septembrie a.c., ora 18:00 în cetatea din Cisnădioara în cadrul “Transylvania on Top, Sunset Castle”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.