Zeci de medici voluntari oferă consultaţii gratuite în judeţul Sibiu

Știri de Sibiu, 14.03.2014

Carvana medicală ajunge în weekend în judeţul Sibiu.  Sâmbătă și duminică zeci de medici voluntari ajung în comuna Roșia iar sălile de clasă din satul Nou vor deveni, pentru două zile, cabinete medicale pentru copii şi adulţi.

Acţiunea apartine unui grup de studenți la medicină de la Universitatea Carol Davila din București care merg prin satele românești și oferă consultații gratuite tuturor locuitorilor. Tinerii sunt însoțiți de medici specialiști, inițiatorii proiectului Împreună pentru Sănătatea Rurală (ÎPSR), şi fac consultaţii acolo unde este nevoie de ei.

consultatii rosiaRoşienii vor fi consultaţi de 26 de studenți și 12 medici specialiști în pediatrie, cardiologie, boli interne, radiologie, reumatologie, oftalmologie și medicină de laborator care vor calatori 600 de km pentru a consulta peste 200 de persoane, în numai două zile.

Pacienții vor face un consult general și, în funcție de afecțiune, vor merge la medicul specialist unde vor primi medicamente, scrisori medicale pentru continuarea investigațiilor și vor face EKG-uri sau ecografii.

“Împreună pentru Sănătatea Rurală este, probabil, unul dintre cele mai iubite, muncite și de amploare proiecte din cadrul Societӑții Studenților ȋn Medicinӑ din București și ONG-ul studențesc cu cel mai mare numӑr de voluntari din țarӑ. Caravana din Roșia reușește sӑ integreze și alte proiecte ale societӑții cum ar fi campaniile de informare despre tuberculoză  infecția cu HPV și legӑtura sa cu cancerul de col uterin  sau atelierul Micii Sanitari”, spune Elena Sburlan, coordonator ISPR.

Iniţiatorii proiectului au ales să ajute comuna Roşia pentru că aici se desfașoară şi  programul Asociației OvidiuRo, Fiecare Copil în Grădiniță, asociație care sprijină copiii foarte săraci să meargă zilnic la gradiniță. În schimbul prezenței zilnice a celor mici, părinții primesc tichete sociale de 50 de lei pe lună. Rezultatele au fost vizibile încă de la început, în medie 82% dintre copii au mers la grădiniță în fiecare zi în primii trei ani de program, în condițiile în care mulți copii din astfel de comunități nu sunt deloc înscriși la grădiniță și dacă sunt, vin sporadic. Programul susține în prezent 1500 de copii în 20 de comunități.

Un alt  motiv pentru care copiii lipsesc de la grădiniță ține de sănătatea precară, cauzată de condițiile mizere în care trăiesc mai  spun cei de la ISPR. Drept urmare, mulți copii au probleme de sănătate și ajung foarte rar la medic, ceea  ce le agravează starea de sănătate.

Caravana medicală a pornit cu susținerea autorităților locale și, pe parcursul pregătirilor, a atras sponsori din domenii foarte diferite: Atlassib – un autocar de 31 de locuri, Beurer – echipamente medicale,  Carrefour – alimente si produse igienico-sanitare, La Fantana – dozatoare de apă, GlaxoSmithKline – medicamente, bani pentru transport și alte cheltuieli, Hilmi Medical Center – halate medicale și cadouri pentru pacienți, Pepsi – băuturi răcoritoare, Tehno Industrial – aparatură medicală, VolksBank – fonduri pentru analizele medicale și Spitalul Colentina.  Caravana nu a atras numai parteneri din zona corporate, ci și voluntari precum medici și profesori, bucătari, șoferi, fotografi, personal pentru curățenie, mediator școlar și alți simpatizanți ai proiectului.

Toți participanții vor fi cazați în sat și, pentru că viitorii medici sunt încă studenți, grădinița din Roșia va deveni, pentru două nopți, un camin studențesc cu saltele pe jos și atmosferă de tabără. În fiecare zi consulotaţiile încep la ora 8.30. 

Prima acțiune a avut loc în 2013, în două comune din Covasna și Brașov, unde au fost consultate peste 700 de persoane.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.