Părintele David la Sădinca: Încet, încet ne ducem, dar neîmpăcaţi… (VIDEO)

Știri de Sibiu, 21.03.2016

Predică tulburătoare rostită duminică la Mănăstirea Sădinca din Sibiu de Părintele David Stoica, unul dintre discipolii marelui duhovnic Arsenie Boca. Afectat de boală, monahul pentru care credincioşii ortodocşi merg la Sădinca de la zeci şi sute de kilometri le-a transmis celor prezenţi la slujbă îndemnul de-a se ruga şi de-a fi uniţi, avertizând că mănăstrile „vor fi persecutate” în viitor de „alte neamuri”.  A vorbit, de asemenea, în faţa altarului, despre neîmpăcarea cauzată de dispariţia marilor duhovnici ai neamului şi problemele tinerei generaţii de monahi care se loveşte de „lupta pentru grade”.

„Au dat şi ei de gustul internetului , au dat de mândrie… Au dat şi eu de mândrie şi de „grade” fiindcă de multe ori nu apucă să moară duhovnicii şi ei se ceartă pentru alegerile de stareţi…”, a spus în timpul predicii Părintele David.

Duminică le-a vorbit credincioşilor despre marii  duhovnici ai ţării şi despre sutele de tineri pe care i-a pregătit în drumul spre călugărie, exprimându-şi însă îngrijorarea pentru că mulţi nu şi-au călcat încă pe mândrie şi orgoliu.

“Eu nu m-am văitat niciodată. Eu nu m-am plâns chiar dacă am fost batjocorit şi chiar dacă sunt aşa cum sunt.  (…) Am fost ca şi mama, ca şi tată. De la mine au învăţat mulţi fii duhovniceşti multe şi au primit multe mărgăritare duhovniceşti pe care le-am primit şi eu de la părinţii mei duhovnici, care nu mai sunt astăzi niciunul…au murit. Ultimul părinte a fost Visarion acre avea 110 ani. Duhovnicii se împuţinează, sunt mai puţini. Se duc…Şi mă gândesc cu teamă ce vor face ceilalţi tineri care nu au pus duhovnicia în practică , care încă nu şi-au călcat peste mândrie, peste orgoliu şi peste lupta de “grade”. Încet, încet, ne ducem, dar neîmpăcaţi…Poate i-am învăţat pe mulţi lucruri bune şi frumoase, le-am fost şi mamă, le-am fost şi tată. Dar, acum am ajuns să constat că te rogi de cineva măcar într-o pădure să te ducă să îţi găseşti liniştea …e un lucru dureros „, au fost cuvintele rostite de Părintele David.


Nevoit să se retragă în rugăciune pentru o perioadă, din cauza bolii, monahul  i-a îndemnat pe cei prezenţi să tăiască în credinţă şi să fie uniţi, mănăstirile din România fiind, în viziunea sa, în pericol de „persecutare” în viitor.

Rugati-vă, fiindca va veni vremea când veţi păşi pe poarta mănăstirii si nu va mai fi nimeni pentru ca nu vor mai fi slujitori. Şi în alte mănăstiri la fel veţi găsi . Că mănăstirile vor fi persecutate fiindcă vor veni alte neamuri asupra noastră şi ne vor subjuga fiindcă suntem prea slabi în credinţa şi lacomi in stare materială”,  mai spune  în predica postată pe pagina oficială de Facebook a mănăstirii.

Duminică, 21 martie, şi-a exprimat speranţa că va reveni în rândurile credincioşilor după Înviere, gândul la pusnicuie fiind-i încă viu.

„Dacă revin după Înviere, putem să stăm de vorbă. Dar , trebuie să mă înţelegeţi şi pe mine că, plin de emoţii pe care nu le-am avut niciodată, când un om este bolnav se închide in el şi fuge de ceilalţi (…)  Am dorit demult să plec din mănăstire pentru că pusnicul tot la pusnic trage, dar nu pot pleca pentru că am format o familie aici şi pentru că încă mai aveţi întrebări şi eu încă trebuie să vă dau răspunsul”, a mai spus preotul.

Părintele David Stoca este cel care a ridicat Mănăstirea Sădinca, judeţul Sibiu, după o lungă perioadă cât a fost retras în rugăciune la Pătrunsa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Răspunsuri

  1. Dudu says:

    Nu mi se pare un om echilibrat. Se vede ca e ucenic a lui Arsenie Boca. 🙂

1 2