SOS Ambulanţa din judeţul lui Iohannis: Angajaţi epuizaţi, maşini vechi şi lipsă URIAŞĂ de personal! (VIDEO)

Știri de Sibiu, 23.08.2016

Sibiu- capitală europeană, Sibiu- regiune turistică atractivă sau Sibiu- oraş prezidenţial sunt etichete cu care oamenii se mândresc dar care pălesc în faţa tabloului jalnic creat în ultimii ani la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu. Sănătatea oamenilor din judeţ este asigurată la limită iar intervenţiile la bolnavi se fac cu un parc auto depăşit din punct de vedere tehnic în proporţie de 80% şi cu angajaţi epuizaţi din cauza orelor suplimentare pe care sunt nevoiţi să le facă, urmare a deficitului mare de personal.

În condiţiile unei creşteri continue a solicitărilor, cu 24.277 de intervenţii în primele şase luni ale anului, şi cu o singură ambulanţă de tip C2 care deserveşte întreg judeţul, medicii de pe Ambulanţă se gândesc cu emoţii la ce s-ar putea întâmpla în Sibiu, în caz de calamitate sau accidente grave.

Având în vedere deficitul de personal si starea tehnică a maşinilor de intervenţie, Sibiul se află pe penultimul loc din ţară în privinţa investiţiilor făcute , 2013 fiind ultimul an în care Ministerul Sănătăţii şi-a aplecat urechea la nevoile lor.tarnauceanu alina

“Situaţia personalului se află în continuare sub normativul din anul 2008. Anul trecut am reuşit suplimentarea normativului cu 45 de posturi, din care am obţinut numai 18 , motiv pentru care ne străduim în continuare să obţinem şi restul de 27-28 de posturi operative, la care se mai adaugă alte minim 7 posturi administrative, unde există compartimente cu un singur om sau chiar lipsă. Cerem în continuare….O situaţie similară, sau poate şi mai proastă, se referă la parcul auto. Din păcate, un procent de 80% din maşini ar trebui casate. Maşinile funcţionează încă, dar cu eforturi şi umane şi financiare pe măsură. Sunt maşini din 2007, cu peste 200 de mii de kilometri, şi care funcţionează cum pot, dar sunt singurele pe care le avem. Anul trecut nu s-a primit nicio maşină la Sibiu, anul acesta la fel, s-ar putea să nu se poată…Până atunci, ne descurcăm cu ce avem”, a declarat dr. Alina Tărnăuceanu, directorul Serviciului de Ambulanta Sibiu.

In astfel de condiţii, cu o creştere evidentă a solicitărilor, echipajele asigura asistenta medicală de urgenţă cum pot, iar în cazuri majore se apelează la angajaţii care nu sunt pe tură.
Şi mai grav este că Ambulanţa are în acest moment doar o singură maşină de tip C2, ambunţă ce dispune de dotarea necesară pentru intervenţii în cazuri grave, o maşină similară mai fiind în dotarea  SMURD Sibiu.

“Avem o singură ambulanţă de tip C2 şi ne-ar trebui alte trei de tip C2, 15 ambulanţe de tip B1 şi B2 şi şase pentru transport”, a mai adăugat Tărnăucenau.

Criza prelungită cu care se confruntă Serviciul de Ambulanţă Sibiu i-a determinat pe şefii instituţiei să lanseze un apel de urgenţă către factorii de decizie, respectiv Ministerul Sănătăţii.

Întrebată cum vede situaţia, din perspectiva unui oraş unde locuieşte preşedintele ţării, Klaus Iohannis, dr. Tărnăuceanu a precizat: “Nu este posibil. Tocmai de asta am apelat la presă. Puteţi să o luaţi ca pe un SOS. Nu o dată am fost în situaţia de-a chema presa şi de-a pune lacăt pentru că nu mai putem să fim profesionişti, cum ne dorim, dar nu am făcut-o. De data aceasta va aducem la cunoştinţă această situaţie cu care noi ne confruntăm din 2012. Am făcut tot felul de demersuri, inclusiv prin instituţiile publice judeţene, am cerut sprijinul… Insă şi la ultimul demers la Ministerul Sănătăţii, facut în primăvara acestui an, nu s- a primit niciun răspuns”.

Una din problemele arzătoare este necesitatea deblocării posturilor şi a angajării de personal. În acest moment este urgentă angajarea a 28 de oameni, asistenţi şi ambulanţieri.

Lipsa de personal a dus de multe ori la suprasolicitarea actualilor angajaţi, oamenii fiind nevoiţi să lucreze ore suplimentare până la epuizare.

“Se lucrează peste norma de bază, în sistemul orelor de regim de gardă. S-a ajuns la un număr destul de mare de astfel de ore…Aceşti oameni au lucrat peste norma lor de bază şi la un moment dat s-a ajuns şi la epuizare. E firesc!”, a mai mărturisit dr. Alina Tărnăuceanu.

Potrivit şefului Ablumanţei Sibiu, angajaţii nu au solicitat încă declanşarea unui conflict de muncă, însă nu exclude această variantă, în cazul în care situaţia nu se va schimba.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu deţine în acest moment 22 de maşini şi are un număr de 150 de angajaţi care deservesc solicitările din întreg judeţul. Din cele 45 de judeţe din ţară, Sibiul era pe penultimul loc , înaintea Galaţiului, din punct de vedere al numărului de angajaţi şi al dotării materiale.

In caz de Cod Roşu de intervenţii, medicii de la Ambulanţa Sibiu cred doar în puterea lor şi a pacienţilor pe care îi au în faţă.

“S-au făcut tot felul de exerciţii pe tema asta. S-a arătat că ne descurcăm, în măsura în care putem. Noroc că nu s-a întâmplat o situaţie reală până acum. (…) Eu lucrez în acest serviciu de aproximativ 19 ani. Emoţii am oricând şi nu pot să spun că le ştiu pe toate…Dar, tot timpul am avut o gândire pozitivă şi am crezut în obiectul muncii mele, adică în pacient,  şi nu m-a interesat nimic altceva“, a punctat dr. Alina Tărnăuceanu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: SOS Ambulanţa din judeţul lui Iohannis: Angajaţi epuizaţi, maşini vechi şi lipsă URIAŞĂ de… […]

  2. […] Citeste si: SOS Ambulanţa din judeţul lui Iohannis: Angajaţi epuizaţi, maşini vechi şi lipsă URIAŞĂ de… […]

1 2