Sibiu, lider al Regiunii Transilvania de Sud în gastronomie (VIDEO)

Știri de Sibiu, 29.09.2016

Recomandarea conferirii titlului de Regiune Gastronomică Europeană în 2019 pentru Regiunea Sibiu reprezintă pentru județul Sibiu asumarea poziției de lider al Regiunii Transilvania Sud și o ”direcție de dezvoltare în care merită investit”, este de părere președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cimpean.

Anunțul selecției Regiunii Sibiu și a Regiunii Egeea de Sud, Grecia, a fost făcut joi, la Palatul Brukenthal din Sibiu, în urma analizării dosarului de catre un Juriu format din experti internaționali de la  Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT).

Citeste si: Sibiul, desemnat pentru Regiune Gastronomică Europeană! (UPDATE)/(VIDEO)

”Decizia juriului IGCAT de azi ne aduce o mare bucurie şi ne confirmă că gastronomia este o direcție de dezvoltare în care merită investit. Programul Regiune Gastronomică Europeană e o șansă extraordinară de a întări prin gastronomie legături existente şi de a crea altele noi, în contextul unui parteneriat european. Oferă regiunii noastre ocazia de a pune în valoare mozaicul gastronomic rezultat aici din conviețuire multi-etnică de-a lungul secolelor, cu mare potențial de atracție turistică. Hrana sănătoasă reprezintă un liant între mediul urban și cel rural, pentru că oamenii din judeţul Sibiu sunt în căutarea ei, atât în calitate de producători, cât şi de consumatori, lucru dovedit de succesul multor iniţiative culinare ale instituţiilor de interes judeţean. Decizia de azi ne va ajuta să construim mai departe pe baza potențialului pe care îl avem”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Astfel judeţul Sibiu şi-a asumat poziţia onorantă de lider al Regiunii Transilvania de Sud, spun organiyatorii, notiunea de  „regiunea” nereferindu-se referă la o unitate administrativ-teritorial, ci la un spaţiu comun şi unitar de locuire, cultură şi economie.

Noua titulatură pentru care s-a luptat Sibiul inca din anul 2014 aduce o nouă mare provocare pentru județ, a doua după 2007 când orașul Sibiu a detinut titlul de Capitală Culturală Europeană.

“Este timpul ca Sibiul să ridice și mai mult ștacheta. În 2007 cultura a fost motorul care a impulsionat economia, turismul și vizibilitatea orașului. Acum suntem siguri că prin promovarea culturii gastronomice, orașul și regiunea vor primi o nouă motivație să se dezvolte. Principalul scop al prezentului program va fi o creștere economică generată de încurajarea producătorilor din regiunea Sibiu. Beneficiile se vor extinde însă și în domeniul turistic și în cel al educației, programul promovând hrana sănătoasă și utilizarea resurselor de hrană în mod responsabil”, a adăugat Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu.

Candidatura celor două regiuni din România și Grecia a fost analizată de un internaţional compus din Blanca Cros (Catalonia), Peter Astrup (Danemarca), Anna Blaua (Letonia), Alfred van Mameren (Olanda), Ilona Sares (Finlanda).

Recomandarea Juriului Internatinal facuta joi, 29 septembrie, la Sibiu va fi înaintată spre deliberare unei comisii internationale, în luna noiembrie, iar in primavara  anului 2017 se va decerna titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019.

In timpul deliberării juriului, cele două regiuni candidate au oferit invitatilor, oficiali romani si straini, un bufet cu produse.

Regiunea Sibiu a prezentat un bufet bogat, cu produse traditionale romanesti-carnati, branza, gustari , si prajituri.

Gastronomia Egeea de Sud a fost reprezentată in mod la fel de atractiv de produse traditionale pe bază de peste și fructe de mare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste și: Sibiu, lider al Regiunii Transilvania de Sud în gastronomie (VIDEO) […]