Premieră mondială la Sibiu: Operaţie revoluţionară pentru anevrism aortic

Știri de Sibiu, 14.04.2014; 2248 vizualizări

Sibiul revoluţionează chirurgia cardiovasculară mondială. Doi medici români- Victor Costache şi Nicolae Florescu, alături de numărul trei mondial, irlandezul Sherif Sultan, şi un belgian au operat la Spitalul Polisano, cu tehnici şi dispozitive de ultimă generaţie, cinci pacienţi diagnosticaţi cu anevrism aortic.

Intervenţiile făcute la sfârşitul săptămânii la Sibiu reprezintă o dublă premieră mondială de care au beneficiat  două femei şi trei bărbaţi, pacienţi  cu vârste cuprinse între 28 şi 83 de ani.

Echipa de medici reunită la Polisano a folosit, pentru prima premiera mondiala cardiodată în lume, ultimul prototip de proteză aortică omologat  în Europa, Phantom (Cardiatis), şi o tehnică nouă, a anunţat profesorul Sherif Sultan.

Intervenţia în cauză  este minim-invazivă şi permite recuperarea rapidă a pacientului, acesta putând părăsi spitalul la numai câteva zile de la intervenţie. Tehnica de tratare a anevrismului aortei implementată la Sibiu este total diferită de tratamentul clasic, intervenţia făcându-se prin interiorul aortei.  Potrivit  dr. Nicolae Florescu, operaţia este mai “puţin traumatizantă” şi scurtează atât durata intervenţiei, cât şi perioada de recuperare.

Comparaţia dintre intervenţia clasică şi cea în care s-a folosit noua proteză i-a permis profesorului Sherif Sultan să evidenţieze progresele obţinute de ambele părţi:medic şi pacient.

“Tehnic, a fost o provocare şi a decurs conform planului. Ultimele trei cazuri, cele de vineri, au decurs după cum am programat şi le-am definitivat în jurul orei 17.00. În mod normal, dacă făcem un caz după tehnologia veche şi începem  la ora 8.00 dimineaţa nu terminăm niciodată până la ora 22.00. Dar, noi am reuşit să operăm cinci cazuri în mai puţin de o zi şi jumătate. Atât de  mult a evoluat tehnologia”, a declarat profesorul Sherif Sultan.

Un mare avantaj pe care îl are noul tip de intervenţie este că pacientul nu mai este expus riscului de instalare a paraplegiei.

“Este o intervenţie minim-invazivă, care a transformat radical chirurgia aortei abdominale, de la o chirurgie  foarte penalizantă pentru pacienţi, cu o mortalitate ridicată de 10-15% şi cu o rată foarte mare de complicaţii- insuficienţă renală şi paraplegie de ordinul a 20-25%, într-o intrevenţie de două zile internare în spital, cu o rată minimă de complicaţii”, a declarat dr. Victor Costache, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică al Clinicii Polisano.operatie polisano

Endoproteza folosită a fost omlogată de curând în Europa, iar folosirea acesteia la Sibiu, pentru prima dată în lume, a fost posibilă datorită proiectului pornit de dr. Victor Costache, acesta reuşind să obţină aprobarea pentru utilizarea în România de la Ministerul Sănătăţii.

“De cinci luni suntem în desfăsurarea dosarului, a primit aprobarea la sfârşitul săptămânii trecute şi am putut demara protocolul. Este făcut cu acordul Ministerul Sănătăţiişi a Agenţiei Naţionale a Dispozitivelor Implantabile”, a mai spus  Costache.

Astfel, a fost iniţiat primul studiu multicentric, studiu medical internaţional în care a fost inclusă  pacienta în vârstă de de 83 de ani operată de cei trei medici, aceasta beneficiind gratuit de intervenţie. De gratuitate vor beneficia primii 10 pacienţi selectaţi pentru studiu, pentru restul costurile ajungând la câteva mii de euro. Medicii spun că tehnologia folosită este una sigură, superioară, dezvoltată pe o tehnologie deja existentă.

Trebuie să fiţi mândri de ceea ce s-a întâmplat în acest spital pentru că va schimba modalitatea de tratare a pacienţilor din această ţară”, a mai declarat profesorul irlandez.

Sherif Sultan si pacient

Sherif Sultan si pacient

 

La finalul conferinţei de presă în care s-a prezentat finalizarea cu succes a celor cinci intrevenţii, a fost invitat unul dintre pacienţii operaţi în urmă cu o zi.

“Mă simt excelent. Mă aşteptam ca , după anestezie, după operaţie, să nu pot să mă deplasez o perioadă  sau să am ameţeli .(…). Nu ştiu, nu-mi dau seama. A fost extraordinar.(…) Am ajuns la domnul doctor Florescu şi am înţeles că nu va fi o altă variantă. Dacă o fac (n.r. operaţia), este spre binele meu, iar dacă nu, este in defavoarea mea. (…) Nu mi-a fost frică…”, a povestit pacientul, un bărbat în vârstă de 70 de ani din judeţul Braşov.
Răspunde și tu!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Chirurg irlandez de origine egipteană, dr. Sherif Sultan este vicepreședinte al Societății Mondiale de Chirurgie Vasculară, fiind unul dintre cei mai buni cercetători în domeniul chirurgiei cardio-vasculare. Legătura cu Sibiul s-a intensificat în ultimul an, când  Sultan s-a alăturat mai multor proiecte revoluționare pentru chirurgia intervențională din România. Citește și: Premieră mondială la Sibiu: Operaţie revoluţionară pentru anevrism aortic […]