Junii recuceresc Sibiul cu Festivalul Naţional de Folclor Ioan Macrea. Program!

Știri de Sibiu, 29.11.2016

Peste 1200 de iubitori de folclor s-au bucurat de startul unuia dintre cele mai mari evenimente folclorice din România, Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea” de la Sibiu. Regalul Folcloric este gazduit de Sala Transilvania și va culmina cu un concert special dedicat Zilei Naționale a României.

Prima seară din festival a fost dedicată aniversării a 25 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric “Ceata Junilor” din Sibiu și a adus în fața publicului peste 200 de dansatori profesioniști.

De-a lungul celor aproape cinci ore de spectacol, pe scenă au urcat luni seara 30 de interpreţi de muzică populară, membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, cei mai mulţi dintre ei proveniţi din pepiniera de la „Ceata Junilor”, precum şi generaţii de ieri şi de astăzi ale Ansamblului “Ceata Junilor”.

Dat fiind faptul că tematica din acest an a festivalului este dedicată ceremonialului nupțial, cele două ansambluri au invitat publicul la o călătorie prin diferite zone al ţării pentru a cunoaşte obiceiul Împodobirii bradului de nuntă în Bihor, nunta specifică pescarilor din Dobrogea, împodobirea miresei în Banat şi petrecerea de după cununie din Sălaj.
Diversitatea momentelor muzical-coregrafice și performanțele artistice și tehnice ale dansatorilor au fost recompensate prin ropote de aplauze de către publicul prezent.

Pe tot parcursul serii, acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra Ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului”.junii-sibiului

Și pentru că a fost o seară a bucuriei și emoției, programul artistic a fost punctat de momente speciale: prezentarea familiilor care s-au întemeiat în sânul Ansamblului „Ceata Junilor”; revederi cu prieteni ce trăiesc în străinătate, cereri în căsătorie în direct; reuniuni de familii; dans între tată și fiică, ambii membri ai „Cetei Junilor”, prezența Ansamblului „Achna” Forest din Cipru, prieteni ai dansatorilor de la „Ceata Junilor”.

A doua și a treia zi de festival sunt dedicate ansamblurilor invitate, pe scenă urcând ansamblurile „Timișul” – Timișoara, „Tradiții” – Cluj Napoca, „Ciprian Porumbescu” – Suceava, „Transilvania” – Baia Mare, „Banatul” – Timișoara, „Maria Tănase” – Craiova, „Mureșul” –  Târgu Mureș și „Veteranii Junii Sibiului”, alături de îndrăgiți soliști de muzică populară. Festivalul se încheie în 1 Decembrie, cu un spectacol extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.

Diplomă de Excelenţă pentru Ansamblul Ceata Junilor

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, a marcat și o dublă sărbătoare, festivalul sărbătorind majoratul, iar „Ceata Junilor” un sfert de veac de activitate.

Prezentă la deschiderea festivalului, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Judeţean Sibiu, a decernat, la ceas aniversar, o Diplomă de Excelenţă Ansamblului „Ceata Junilor”.festival-folclor-ok

”Această distincție încununează eforturile a sute de dansatori, care de-a lungul anilor, au contribuit la renumele ansamblului; numele fiecăruia dintre ei este înscris cu litere de aur în istoria Cetei”, a declarat  Silvia Macrea, coregraful al ansamblului și managerul al Centrului de la Sibiu.

Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, ediţia a XVIII-a, 2016, este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu.  Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu. Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național. „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării”.

Programul Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”
SALA POLIVALENTĂ „TRANSILVANIA” SIBIU
* 29 noiembrie 2016, ora 18.00
–    Ansamblul Folcloric  „Timișul” – Timișoara
Andreea Voica, Petrică Miulescu Irimică
– Ansamblul Folcloric „Tradiții” – Cluj Napoca
– Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” – Suceava
Lucica Păltineanu, Gheorghe Finiş, Călin Brăteanu
– Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” – Baia Mare
Maria Mihali, Alexandru Pop, Marius Ciprian Pop
* 30 noiembrie 2016, ora 18.00
– Ansamblul Profesionist „Banatul” – Timișoara
Liliana Laichici, Boban Constantinovici, Mihaela Petrovici, Carmen Popovici Dumbravă și Dumitru Teleagă
– Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” – Craiova, Niculina Stoican
– Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” –  Târgu Mureș
Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea, Leontina Pop
–    Ansamblul Folcloric „Veteranii Junii Sibiului”
Camelia Cosma Stoiţă, Marcel Părău, Nelu Albu, Viorica Telcean, Sergiu Cipariu, Ioan Bocșa, Gheorghe Turda
În zilele de 29 și 30 noiembrie, intrarea se face doar pe bază de invitaţie, care s-au putut procura în prealabil.
* 1 decembrie 2016, ora 15.15
Spectacol extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României
Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul  – Junii Sibiului”
Corala „Armonia” – Constanţa
Cristian Pomohaci, Constantin Enceanu, Nineta Popa, Daniel Rosalim, Alina Bîcă, Nicușor Iordan, Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Cristian Fodor, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu, Izabela Tomiţa, Adrian Neamţu, Mariana Deac, Liliana Laichici, Mariana Anghel, Carmen Popovici Dumbravă, Gelu Voicu şi Grupul „Burnasul”, Sofia Vicoveanca, Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu
Intrarea la Spectacol extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul în Sala Polivalentă „Transilvania” se face între orele 13.00 – 15.00.
Director festival: Silvia Macrea
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.