Istoria filmului maghiar, proiecții speciale la Sibiu

Știri de Sibiu, 31.01.2017

O serie de filme remarcabile reabilitate recent de Arhiva Națională de Film din Ungaria vor fi proiectate la Sibiu, în perioada februarie- aprilie, cu ocazia împlinirii a 120 ani de la prima proiecție din Budapesta.

Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Librăria Habitus organizează și prezintă publicului larg un proiect care se desfășoară pe parcursul mai multor week-end-uri.

Cu ocazia împlinirii a 120 ani de la prima proiecție din Budapesta li se oferă cinefililor din Sibiu proiectul Istoria Filmului Maghiar, ocazie cu care sunt prezentate 11 filme remarcabile din filmoteca de aur maghiară.

”Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, Sziklai Arnold şi Zsigmond deschid porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate franceze Lumiére. Sub acest auspiciu am iniţiat această serie de proiecţii, în cadrul cărora prezentăm cele mai reprezentative creaţii cinematografice pentru fiecare perioadă şi gen din istoria cinematografiei maghiare”, sun inișiatorii proiectului.

Vineri, 10 februarie 2017, de la ora 18,00 va fi prezentat al patrulea film din proiect: Hyppolit, majordomul, acesta fiind și primul film maghiar cu sonor.
Sâmbătă, 11 februarie 2017, tot de la orele 18 va rula filmul Sarajevo, unanim acceptat ca fiind cel mai bun film al epocii, pe tema Primului Război Mondial.

10 martie: Szőts István: Oameni de pe munte /Emberek a havason/ (1942, 89 min.)
11 martie: Fábri Zoltán: Profesorul Hannibal /Hannibál tanár úr/ (1956, 90 min.) și Jancsó Miklós: Pribegii /Szegénylegények/ (1965, 90 min.)
21 aprilie: Makk Károly: Iubire /Szerelem/ (1970, 85 min.)
22 aprilie: Gothár Péter: Timpul se oprește /Megáll az idő/ (1981, 96 min.)
10 iunie: Bereményi Géza: Eldorádó (1988, 100 min.)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.