Psiholog despre ”Balena Albastră” la Sibiu: Avem prea puține informații certe și prea multă isterie

Știri de Sibiu, 06.04.2017; 1610 vizualizări

Una din cinci adolescente și unul din șapte băieți au comportamente autoagresive, în dezvoltarea lor psihoemoțională, în special manifestate prin tăieturi ale brațelor/picioarelor/coapselor cu lama sau alte obiecte tăioase. Fenomenul este în creștere și întâlnit încă de la vârsta de 12 ani sau mai jos. Aproximativ 15% dintre adolescenți au simptome ale depresiei, depresia fiind atipică și uneori dificil de sesizat.  Drept urmare, imaginile de pe rețele de socializare cu trimitere directă la acte de suicid, indicate în comunicatul procurorilor nu reprezintă argumente suficiente pentru ceea ce ne sugerează.

Citeste si: Variantă ȘOCANTĂ in cazul elevei cazuta de pe blocul turn: S-ar fi sinucis! Juca ”Balena Balbastra”

Mai mult, despre ”Balena Albastră” avem prea puține informații certe și prea multă isterie. Cu toate acestea, internetul este fără limite deci nu exclud nicio posibilitate de influențare negativă prin orice tip de joc, aplicație online, sait etc. Dar din punctul meu de vedere dacă nu există dovezi clare și evidente, indiciile precizate în comunicatul procurorilor nu sunt deloc serioase. În schimb, a emite o astfel de ipoteză din partea unei astfel de instituții neavând la bază argumente puternice este o eroare gravă cu impact emoțional puternic asupra familiei, rudelor, prietenilor și comunității în general. Este o mare diferență între accident și sinucidere și în acceptarea efectelor acestei noutăți. Dacă s-au audiat martorii vizuali, comunicatul nu ne explică cum a dispărut ipoteza accidentului, care părea limpede.

Citeste si: De ce a preluat DIICOT Brașov dosarul selfie-ului ucigaș din Sibiu!

Cred că este necesară mai multă responsabilitate în comunicatele publice și în administrarea unor probe. Cred că avem obligația să acordăm mai multă atenței emoțiilor și momentelor dificile prin catre trec copiii și tinerii în dezvoltarea lor. Aștept însă noi rezultate!

Text: Mihai Copăceanu – psiholog
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.