Primarii din Sibiu, provocați să se asocieze împotriva câinilor fără stăpân

Știri de Sibiu, 11.05.2017

Primarii din județul Sibiu au la dispoziție o săptămână să decidă dacă se unesc într-o asociație menită să îi ajute să scape de problema câinilor fără stapân. Conducerea Consiliului Județean Sibiu a propus înființarea unei asociații de dezvoltare intracomunitară, după modelul preluat din Hunedoara, finanțată de CJ și primării, prin care să fie create adaposturi pentru patrupede și găsite soluțiile care să prevină înmulțirea acestora.

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cimpean, a propus primarilor sibieni varianta inființării unei asociații după conceptul deja existent în județul Hunedoara, urmare a mai multor sesizări venite din partea primarilor celor care se confruntă cu problema gestionarii câinilor.


”Problema am ridicat-o în urma solicitărilor venite din partea primăriilor, care nu au suficiente fonduri să suțină un serviciu propriu (…) Ar trebui să aibă un intreg aparat care să fie implicat în acest serviciu. Ori, nu au toate această posibilitate”, a argumentat Daniela Cimpean.

Varianta înfiinţării Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară a fost lansata spre analiza tututor primăriilor, urmând ca o decizie finală să fie luată în luna mai.

”Am avut o întâlnire cu primarii pe această temă și au timp o săptămână ca să-și dea acordul de principiu pentru a intra într-o astfel de asociație. Cea mai mare parte dintre cei aproximativ 50 de primari prezenți au apreciat ca oportună înființarea asociatiei și ca vor adera pentru a rezolva aceasta problema împreună”, a mai precizat Cimpean.

Asociatia ar urma sa funcționeze sub directa coordonare a CJ Sibiu și să fie finanțată prin cotizația CJ și a primăriilor membre, în funcție de numărul de locuitori și serviciile necesare.

În ciuda pregatirilor pentru gestionarea situatiei cainilor fara stapan, nu se cunoaște la nivelul județului Sibiu un numar estimativ al cainilor fara stapan, dificultati fiind atat in zonele urbane aglomerate, cat si in zonele turistice din județ. Sugestia implementării modelului hunedorean în județul Sibiu a venit din partea asociației Animal LIFE din Sibiu.

Asociația de Dezvoltare „Serviciul Județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” din judetul Hunedoara functioneaza din 2012 , fiind primul judeţ din România care a înfiinţat un astfel de ADI ce cuprinde la ora  47 de primarii.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.