Filarmonica de Stat Sibiu, în premieră la Festivalul George Enescu 2017 (VIDEO)

Știri de Sibiu, 05.09.2017

Filarmonica de Stat din Sibiu participă, în premieră, la Festivalul ”George Enescu 2017”, eveniment muzical de anvergură ce reunește mai mult de 3.000 de artişti din țară și străinătate. Orchestra sibiană, sub bageta lui Cristian Lupeș, va concerta vineri, 8 septembrie, de la ora 20:00, în Piata George Enescu din București, programul inițial suferind modificări de structură din cauza problemelor legate de dreptul de interpretare a lui Enescu.

”Este un proiect pe care eu mi l-am dorit foarte mult, acela de-a participa în Festivalul Enescu în concert la București. Acest lucru a fost posibil datorită dirijorului Cristian Lupeș”, a declarat marți, în conferință de presă, Ioan Bojin directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Încântat de preocuparea artiștilor sibieni pentru creșterea calității orchestrei, Cristian Lupeș a explicat în conferință de presă și motivul pentru care s-a renunțat pentru concertul din Capitală la interpretarea Suitei nr. 1 pentru orchestră de George Enescu, la baza fiind dispute recente apărute în legatură cu drepturile de interpretarea a pieselor compozitorului român.

”De câțiva ani cunosc Filarmonica din Sibiu și văd preocuparea instrumentiștilor, a orchestrei și, în primul rând preocuparea directorului, de-a crește calitatea orchestrei.(…) Anul acesta avem această premieră, în care Sibiul merge la București în concert(…) Este cea mai densă participare a unui oraș, dintre toate. (…) Am fi vrut să cântăm Enescu, inițial. Dar din pricina unor probleme apărute legislativ, se pare că o editură fanceză, care deține drepturile de interpretare ale lui Enescu, a pus problema în așa fel încât s-a creat un mic conflict între organizatorii festivalului și cei care dețin drepturile. Din câte știm cu toții, Enescu, prin testament, ar fi lăsat gratuitate României în a interpreta (…) Să sperăm că vom putea revei la normalitatea cu care eram obișuiți. Motiv pentru care, am schimbat Suita I de Enescu cu Sinfonia a II-a de Dvořák”, a declarat în conferință de presă dirijorului Cristian Lupeș.

Potrivit acestuia, in programul festivalului au apărut mai multe modificări, acolo unde erau incluse opere ale lui Enescu.

Ediția a 23-a a Festivalului Internațional „George Enescu”, început la București în 2 septembrie și se va încheia în 24 septembrie.

În această perioadă, vor concerta în România peste 3000 de invitați în cadrul a 80 de evenimente. Printre artiștii prezenți la ediția 2017 se numără superstaruri ale muzicii clasice precum tenorul Jonas Kaufmann, contratenorul Philippe Jaroussky, violoniștii Anne-Sophie Mutter, David Garrett și Maxim Vengerov sau pianista Martha Argerich.

La Sibiu, în cadrul proiectului „Recitalurile George Enescu, la Sibiu” publicul se va putea bucura de prezența Ansamblului L’Arpeggiata,a contratenorului Philippe Jaroussky și a violonistului Maxim Vengerov .
Organizatorii au suplimentat numărul de bilete pentru cele două recitaluri, datorită cererii mari din partea spectatorilor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.