Lucrări de Lipatti, interpretate în premieră națională la Sibiu Opera Festival 2017

Știri de Sibiu, 12.09.2017

Publicul Sibiu Opera Festival 2017 se va bucura de un recital inedit, cu lucrări scrise de Dinu Lipatti și interpretate pentru prima dată în România, la 100 de ani de la naștere celui mai mare pianist român.

Foto:dinulipatti.org

Recitalul aniversar Dinu Lipatti are loc la Sala Thalia din Sibiu, în data de 3 octombrie, și îi are protagonisti pe pianistul Mihai Ungureanu și tenorul Markus Schafer, cei care au si descoperit lucrarile compozitorului român.

„Avem în programul Sibiu Opera Festival doua lucrari, cicluri de lieduri descoperite de pianistul Mihai Ungureanu și tenorul german Markus Schafer. Acest proiect a avut loc in Germania și va avea loc și în cadrul festivalului nostru. Cei doi vor fi prezenti pentru a-l aniversa pe Dinu Lipatti. (…) In Romania cu siguranta nu s-a mai cantat. Personal, nu am mai auzit aceste lieduri de Lipatti”, a declarat dirijorul Constantin Grigore.

Prezentarea în premieră a operelor lui Lipatti intra în ”datoria noastra” de a-l aduce pe celebrul pianist în constiința publicului român, care îl cunoaște prea putin, este de părere Ioan Bojin , organizatorul Sibiu Opera Festival.

”Din păcate, Dinu Lipatti este prea putin cunoscut chiar în România. Personalitatea sa a fost foarte puternică in strainatate, dar in România s-a facut prea puțin pentru Lipatti. Cred ca este de datoria noastra, din cand in cand, macar, sa aducem in constiinta publicului persoalitatea lui Dinu Lipatti, care a fost unul dintre cei mai mari pianisti pe care i-a avut Romania. Înregistrările lui Lipatti raman referinta in discogarfia muzicala universala”, a declarat Ioan Bojin.

Tot in cadrul recitalului aniversar de la Sibiu va fi prezentată în primă audiție lucrarea Violetei Dinescu- ”Omagiu lui Lipatti”.

”Recital aniversar Dinu Lipatti – 100 de ani de la naștere” este sustinut in cadrul Sibiu Opera Festival 2017, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului român.

Dinu Lipatti s-a născut la 19 martie 1917, la București. A fost unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea. Dupa stingerea fulgeratoare pe durata sederii in Elvetia, Lipatti a fost ales membru post-mortem al Academiei Române (1997) și este considerat a fi cel mai important pianist român.

Sibiu Opera Festival 2017, singurul festival de operă din România, reuneste la Sibiu, în perioada 15 septembrie – 5 octombrie peste 500 de artisti din 20 de țări.

Citeste si: Bojin: Sibiu Opera Festival 2017 este o ediție a tinerilor artiști de excelență (VIDEO)

Biletele se pot achiziţiona online de pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro, de pe pagina de facebook fb.com/filarmonicaSibiu şi de pe portalul www.kompostor.ro. Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5) se deschide de luni până joi, între orele 12-16. Se acordă reducere de 50 % pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.