Rășinari, localitatea cu regulament pentru ATV-uri. Amenzi pentru distrugerea traseelor turistice!

Știri de Sibiu, 10.10.2017

Comuna Rășinari, situată în apropiere de orașul Sibiu și pe drumul ce face legatura cu stațiunea Păltiniș, pregătește primul regulament din țară destinat reglementării circulației ATV-urilor și motocicletelor enduro. Turistii si ghizii montani care nu vor respecta regulamentul riscă amenzi cuprinse intre 50 și 1500 lei dacă distrug traseele montane, potrivit proiectului de hotărâte ce urmează să fie supus analizei și aprobării Consliliului Local Rășinari.

”Ne-am consultat cu Salvamontul, cu asociațiile de enduro și cele de turism și am stabilit un regulament privind circulația ATV-urilor și a motocicletelor enduro pe raza localității Rășinari. Stie toată lumea că a devenit o problemă. Sunt stabilite drumurile publice sau private pe care au voie să circule și modul de conduită pe traseu, astfel incat sa fie protejati turistii aflati in drumetii”, a declarat pentru stiridesibiu.ro primarul comunei Rășinari, Bogdan Bucur.

Amenzile ce urmeaza sa fie aplicate de Primăria Rășinari vor fi cuprinse intre 50 și 1500 lei.

S-a propus sanctionarea cu amenzi cuprinse intre 50 și 300 lei pentru abaterea de la traseul stabilit, 500 de lei pentru deteriorarea traseului sau comportament necorespunzator fata de grupurile de turisti.

Cele mai mari amenzi vor fi acordate ghizilor montani, care vor primi sanctiuni triple in cazul in care vor accepta ca turistii isotiti sa incalce reglemenatrile.

”Pentru ghizi sanctiunile vor fi triple, pentru ca toti vor fi obligati sa se înscrie la Primăria Rășinari și să respecte regulamentul creat”, a mai spus primarul Bucur.

In linii mari, turistii care se vor aventura cu ATV-urile sau cu motocicletele pe drumurile din jurul Rășinariului trebuie să țină cont de faptul că sunt obligati sa circule vehicule înmatriculate și că nu au voie pe propritati private sau să treacă peste camp.

”Vom aplica regulamentul cu ajutorul asoațiilor de enduro și ATV, care știu ce înseamnă sportul respectiv și că trebuie sa se practice in zone speciale. De asemenea, oamenii se vor putea implica. Daca cineva vede un ATV care nu este pe traseu, se face o poza, se face reclamatie la Primarie si ,pe baza sesizarii, se poate da amenda”, a mai precizat primarul.

Inainte de aprobarea regulamentului pentru motociclete și ATV-uri, la Rășinari se va organiza,  in octombrie,  o ultima dezbatere publica pe aceasta temă.

Initiativa a prins contur, urmare a apelului lansat in 2015 de ghizii montani din Sibiu cu privire la devastarea potecilor turistice marcate pentru drumeţii montane în judeţul Sibiu de piloţii enduro.

Citeste si: S.O.S Salvaţi potecile turistice din Sibiu de efectele enduro! (FOTO)

Urmare a mesajului lansat pe reţelele de socializare “S.O.S Salvaţi potecile turistice”, la nivelul administraţiei judeţene s-a lansat in 2015 o analiză, împreună cu Serviciul Salvamont Sibiu, pentru identificarea măsurilor ce ar putea proteja taseele utilizate de turişti.

Urmare a dezbatreilor lansate, Primăria Rășinari este singura din județ și din țară care ia măsuri pentru protejarea zonelor turistice.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. Iulian Panescu says:

    Ce sa zic…as vrea s-o vad si pe asta:):)
    si nu turistii si ghizii montani vor fi amendati…ci, cei care se dau pe 2 sau 4 roti…oricum va fi o intalnire a enduristilor cu autoritatea locala din Rasinari…nicidecum impreuna cu ghizii montani…A mai fost o intalnire de genul asta pentru reglementari si nici un iubitor de.drumetii montane nu a fost invitat sa-si dea cu parerea…Deci cred ca va fi la fel…dat din gura fara fapte concrete

  2. […] Citeste si: Rășinari, localitatea cu regulament pentru ATV-uri. Amenzi pentru distrugerea traseelor turistice! […]