Preotul Necula după destituirea lui Pomohaci: Teolog laic nu mai sună bine. E perimat!

Știri de Sibiu, 10.10.2017; 616 vizualizări

Preotul Constantin Necula este de părere că termenul de teolog laic a fost perimat, urmare a deciziei Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului în cazul fostului preot Cristian Pomohaci, destituit urmare a acuzațiilor de racolare de minori în scopuri sexuale.

Afirmația a fost făcută marți seara, la  lansarea cărții “Vârstele iubirii”, scrisă de Mihai Neamțu.

”Ortodoxia pe care o reprezentați și Biserica în care trăiți este mult mai frumosa dinspre voi spre noi decât dinspre noi spre voi. Mihai este un…Mă feresc de termen pentru că a fost perimat în urma unei hotărari (nr. hotararea Consistoriului Mitropolitan). Teolog laic nu mai suna bine. Mihai este un om care face teologie? ” a spus Necula la prezentarea cărții.

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a decis, in 6 octombrie, modificarea hotararii de caterisire  și ”destituirea din slujirea clericală” a fostului preot Cristian Pomohaci, urmare a apelului formulat la decizia luată de Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iulia.

”DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ” (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q)”, este decizia definitivă luată de Consistoriul Mitropolitan.

Potrivit regulamentului instanțelor de judecată ale BOR, ”Depunerea” reprezinta ”pierderea dreptului pentru totdeauna de a săvârşi vreo lucrare sacră, fără pierderea calităţii de preot, cu putinţa de a fi întrebuinţat în administraţia bisericească”.

Cartea lui Mihai Neamțu a fost lansata marti, în aula Facultații de Medicină din Sibiu, în prezenta studentilor.

 
Răspunde și tu!

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Preotul Necula după destituirea lui Pomohaci: Teolog laic nu mai sună bine. E perimat! […]