Preotul Necula după destituirea lui Pomohaci: Teolog laic nu mai sună bine. E perimat!

Știri de Sibiu, 10.10.2017; 666 vizualizări

Preotul Constantin Necula este de părere că termenul de teolog laic a fost perimat, urmare a deciziei Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului în cazul fostului preot Cristian Pomohaci, destituit urmare a acuzațiilor de racolare de minori în scopuri sexuale.

Afirmația a fost făcută marți seara, la  lansarea cărții “Vârstele iubirii”, scrisă de Mihai Neamțu.

”Ortodoxia pe care o reprezentați și Biserica în care trăiți este mult mai frumosa dinspre voi spre noi decât dinspre noi spre voi. Mihai este un…Mă feresc de termen pentru că a fost perimat în urma unei hotărari (nr. hotararea Consistoriului Mitropolitan). Teolog laic nu mai suna bine. Mihai este un om care face teologie? ” a spus Necula la prezentarea cărții.

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a decis, in 6 octombrie, modificarea hotararii de caterisire  și ”destituirea din slujirea clericală” a fostului preot Cristian Pomohaci, urmare a apelului formulat la decizia luată de Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iulia.

”DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ” (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q)”, este decizia definitivă luată de Consistoriul Mitropolitan.

Potrivit regulamentului instanțelor de judecată ale BOR, ”Depunerea” reprezinta ”pierderea dreptului pentru totdeauna de a săvârşi vreo lucrare sacră, fără pierderea calităţii de preot, cu putinţa de a fi întrebuinţat în administraţia bisericească”.

Cartea lui Mihai Neamțu a fost lansata marti, în aula Facultații de Medicină din Sibiu, în prezenta studentilor.

 
Răspunde și tu!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Preotul Necula după destituirea lui Pomohaci: Teolog laic nu mai sună bine. E perimat! […]