Mitropolia Ardealului invocă pericolul SCHISMEI în decizia destituirii lui Pomohaci

Știri de Sibiu, 11.10.2017; 224 vizualizări

Fostul preot Cristian Pomohaci se face vinovat și de mai multe abateri canonice, printre care ”neascultarea față de autoritatea bisericească” dusă ”până aproape de schismă”, potrivit motivării deciziei Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului data publicității miercuri.

Cristian Pomohaci a fost destituit in data de 6 octobrie din slujba clericală, din cauza abaterilor morale dezvaluite de inregistrarile facute publice, din cauza ”denaturarii cu bună știință a Sfintei Liturghii”, a neascultarii pana la schisma și a ”denigrarii Bisericii prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent”, au stabilit preotii care l-au judecat la Sibiu.

Decizia definitiva si irevocabila a Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a fost luata urmare a apelului formulat la decizia de caterisire dată de Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iulia.

Citeste si: Mitropolia Ardealului EXCLUDE caterisirea. Pomohaci nu mai are dreptul la preoție, dar poate rămâne în Biserică

”Consistoriul Mitropolitan a reținut în seama apelantului, pe lângă singura abatere morală cuprinsă în acest dosar, încă alte trei mari abateri canonice, care au fost doar menționate în hotărârea Consistoriului Eparhial și care privesc învățătura de credință, rânduiala liturgică și canonică a Bisericii Ortodoxe”, se arata in comunicatul transmis de Mitropolia Ardealului.

La abateri morale, Pomohaci a fost gasit vinovat de ”tentativa de săvârșire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat și făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot și care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.

La abateri pastoral-liturgice și dogmatice, fostul preot a fost judecat pentru ”denaturarea cu bună știință a Sfintei Liturghii și a altor rânduieli liturgice ale Bisericii Ortodoxe, aducându-se atingere învățăturii dogmatice, cuprinsă în teologia Sfintelor Taine, până aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influență neoprotestantă”.

Preotii judecatori au stabilit ca se face vinovat si de abateri canonice, respectiv ”neascultarea față de autoritatea bisericească, prin neîndeplinirea îndatoririlor canonice, regulamentare și statutare și a tuturor ordinelor și dispozițiilor superiorilor ierarhici, dusă până aproape de schismă; nerespectarea principiului jurisdicțional canonic, prin oficierea de servicii religioase pe cuprinsul altor eparhii, fără binecuvântarea ierarhului locului”.

De asemenea, Consistoriului Eparhial a retinut in decizia definitivă in privinta lui Pomohaci și ”denigrarea prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent”.

”Sancțiunea aplicată fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, care a încălcat Sfintele Canoane și Legiuirile bisericești, are rostul de a apăra morala, doctrina și rânduielile liturgico-canonice ale Bisericii și, în același timp, de a acorda acestuia șansă la pocăință și îndreptare”, mai precizeaza Mitropolia Ardealului.

Citeste si: Preotul Necula după destituirea lui Pomohaci: Teolog laic nu mai sună bine. E perimat!

In acelasi document, reprezentantii Mitropoliei Ardealului explica pe larg semnificatia deciziei de destituire in cazul lui Popmohaci:

”Ridicarea sancțiunilor de excludere din preoție și trecerea în rândul laicilor, prin destituirea din slujirea clericală sau prin caterisire, este prevăzută la capitolul E. Iertarea: Art. 173 (1) din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, în care se menționează: „Pentru cererea de iertare în cazul sancțiunii de destituire din slujirea clericală sau de caterisire, clericul sancționat trebuie să facă dovada că, de la pronunțarea sentinței, a rămas ascultător Chiriarhului său și a dat dovadă de pocăință și îndreptare timp îndelungat”. Ridicarea caterisirii o face Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.

Destituirea din slujirea clericală are aceleași consecințe dogmatice și canonice la fel ca și caterisirea, încât orice lucrare sacramentală săvârșită de cel care a pierdut harul preoției este „nevalidă”, deci ineficientă, nelucrătoare, iar cel care o săvârșește și cel care o solicită greșesc grav în fața lui Dumnezeu. Cel destituit, la fel ca și cel caterisit, nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta ținuta clericală, de a folosi veșminte preoțești și de a face slujbe, de a fi duhovnic și de a săvârși rugăciuni pentru alții.

Singura deosebire de caterisire, pentru destituirea din slujirea clericală, este aceea că cel depus are posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, iar activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual, adică în fiecare an, de Chiriarh, care va urmări dacă cel pedepsit respectă cele prevăzute în sancțiunea Consistoriului.

În cazul în care fostul preot va continua să stăruie în săvârșirea abaterilor pentru care a fost sancționat sau a altor abateri și mai grave, instanța bisericească se poate autosesiza, urmând să-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevăzute de Sfintele Canoane.

Menționăm, de asemenea, că solicitarea fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, înregistrată la Arhiepiscopia Sibiului cu nr. 2773 / 5 octombrie 2017 și depusă imediat după încheierea ședinței de judecată a Consistoriului Mitropolitan, prin care a cerut admiterea retragerii din preoție, este tardivă și fără obiect”, Mitropolia Ardealului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.