Cazurile Apostu si Carabulea, în atenția Comisiei de Control SRI

Știri de Sibiu, 12.10.2017; 214 vizualizări

Două mari cazuri de corupție din județul Sibiu instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), cel al fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu, și al omului de afaceri Ilie Carabulea, au fost discutate, joi, în Comisia de Control al Serviciului Român de Informații.

Preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a declarat,joi, după audierea fostului şef al SRI Alba Ioan Tarnu, că acesta a vorbit despre sute de numere de telefon ascultate abuziv, judecători apropiaţi de şefa DNA şi despre încălcarea regulamentelor interne, aducând probe.

”Astăzi am avut o audiere, a domnului Ioan Tarnu, fost şef al SRI Alba, lucrători în SRI de 27 de ani. A prezentat comisiei materiale, probe, înscrisuri, CD-uri, documente care sunt declasificate şi la care comisia poate să aibă acces. Ne-a explicat despre aspecte care au două componente, pe de-o parte unele anchete forţate sau insistări de tot felul pentru a se face anumite anchete şi pe de altă parte informaţii pe care domnia sa le-a prezentat instituţiilor de rang superior unde nu s-a întâmplat nimic, despre care spune că sunt de o gravitate extrem de mare, se vorbeşte despre milioane, zeci de milioane de euro”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda.

Aspectele prezentate de Ioan Tarnu intră în competenţa Comisie pentru controlul SRI şi vor fi verificate de aceasta, a spus Manda.

Ioan Tarnu a prezentat comisiei şi informaţii despre cazul Apostu şi Carabulea.

„A prezentat o situaţie în care o persoană sau în numele unei persoane din conducerea SRI a fost apostrofat pentru mandatul pe care l-a avut SRI Alba şi anume de a pune în aplicare o autorizaţie de interceptare a unor posturi telefonice, plus chestiuni de bucătărie internă pe care nu pot să le dezvolt, dar le putem verifica.Domnia sa spune că au fost încălcate regulamentele interne”, a mai spus Claudiu Manda, potrivit mediafax.ro.

Florin Apostu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, este singurul magistrat sibian condamnat pentru acțiuni de corupție în ultimii ani.

Procurorii DNA l-au acuzat în anul 2010 pe magistratul sibian că a blocat 196 de dosare penale care aveau legătură cu omul de afaceri Ilie Carabulea, el fiind condamnat de judecătorii Înaltei Curți la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și fapte legate de cinci dosare penale.

În același dosar au mai fost condamnaţi la pedepse cu executare Tiberiu Narcis Popescu , fost ofițer SRI, care a primit doi ani şi şase luni de închisoare, Ilie Carabulea, un an şi şase luni, Sebastian Dumitru Cîrstea şi Mihaela Izabela Cîrstea, câte un an şi două luni de închisoare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.