Heart Team: Mobilizare internațională la Sibiu pentru salvarea inimilor de copii

Știri de Sibiu, 10.11.2017

14 familii din România și Republica Moldova au primit cel mai frumos cadou înainte de sărbători – o șansă la viață pentru cei mai mici membri aflați în suferință din cauza unor grave afecțiuni ale inimii. Copiii, cu vârste între 7 luni și 15 ani, au fost operați cu succes la începutul lunii noiembrie la Spitalul European Polisano din Sibiu, costurile intrevențiilor fiind suportate în mare parte de Fundația Polisano și Fundația ”Healin Little Gearts” din Marea Britanie, în cadrul proiectului umanitar “Salvati Inimile Copiilor Români” care a reunit echipe de specialisti din Romania si Marea Britanie.

Echipa medicală formată din specialiști în cardiologie pediatrică și chirurgie cardiovasculară pediatrică din Marea Britanie a revenit la Sibiu, alături de membrii echipei “Heart Team” Polisano, scopul mobilizarii fiind salvarea celor 14 copii care necesitau intervenții de urgență.

Familiile au aflat de programul umanitar început la Polisano în urmă cu trei ani și, îndrumați de cardiologi, au primit o nouă șansă la viață.

”În momentul de față avem un Institut al Inimii, în parteneriat cu Universitatea ”Lucian Blaga” și au fost tratati cu succes cateva mii de pacienți. Iar în contextul acestei tragedii care se întâmplă la nivel național, a copilașilor care se pierd prin afecțiuni cardio-vasculare, era o desfășurare logică să ne implicăm în tratarea acestor afectiuni. Pentru asta am reusit să clădim un parteneriat puternic cu colegii nostri din Marea Britanie și multumim dr. Şerban Stoica, chirurg de elită pe plan congenital si adult, fara de care nimic nu ar fi fost posibil”, a declarat dr. Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică a Spitalului Polisano.

Dr. Şerban Stoica lucrează în prezent la Spitalul Universitar din Bristol, Marea Britanie, însă își doreste un parteneriat cu Ministerul Sănătății din România și cu autoritățile locale pentru ca programul de la Sibiu sa devină obisnuinta, astfel încât sa beneficieze de operatii cât mai mulți dintre copiii cu malformații cardiace și care sunt fără șansă în momentul de față.

”Revenim la Sibiu cu mare plăcere și să lucrăm împreună. Așa cum știm, acesta este un sector deficitar în România pe care dorim să îl împingem înainte. Aducerea chirurgiei cardiace și mai ales a chirugiei congenitate într-un spital creaza așanumitul efect de hallou in care atentia la amănunte, la detalii, la munca în echipa percoleaza în întreaga institutie si in calitatea actului medical. In multe clinici din strainatate si din Europa chirurgia cardiacă este bijuteria unui spital-coroana- care are mai multe specialități, cum este aici. Facem planuri pe termen mediu și lung. Dorim să avem un parteneriat cu autoritatile romane, sa realizam un transfer de know how pe tremen mendiu și lung și formarea unei echipe solide, astfel încat tratamentele pe care le oferim sa devina de rutina si sa avansam la boli din ce în ce mai grele si la chirurgia sugarului si a noului nascut. ”, a declarat dr. Şerban Stoica.

Copiii operați in luna noiembrie la Polisano provin din Sibiu, Timis, Arad, Hunedoara si Republica Moldova. Costurile interventiilor au fost suportate în totalitate de proiectul umanitar “Salvati Inimile Copiilor Români”, la sustinerea caruia, pentru prima data, a contribuit si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Sibiu. Potrivit medicilor, doar pentru materiale sanitate necesare unei interventii chirurgicale costurile ajung la aproximativ 6000 de euro.

Lupta pentru salvarea copiilor cu probleme grave nu se oprește aici, urmatoare campanie pentru care se întocmesc deja listele de asteptare fiind  programată în luna decembrie, cand interventiile vor fi realizate exclusiv de echipa Heart Team a Spitalului Polisano, a mai adaugat Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică.

Interventiile de la Sibiu au fost realizate de zeci de medici, asistenti si rezidenți coordonati de Prof. Dr. Robin Martin, preşedintele Societăţii Britanice de cardiologie pediatrică și de către dr. Şerban Stoica, medic primar chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol, în colaborare cu “Heart Team” Polisano compusă din dr. Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, dr. Constantin Condac, Dr. Cristina Leațu, Dr. Nicolae Florescu, Dr Emanuela Ciobanu, Dr. Viorela Cotârlă, avându-l ca invitat pe Dr. Adrian Lăcătușu, Secretarul Societății Române de Cardiologie Pediatrică din Timișoara, cel care a identificat mare parte din cazurile operate la Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: Heart Team: Mobilizare internațională la Sibiu pentru salvarea inimilor de copii […]