Chiriac: În 2018 vom avea soluția arhitecturală pentru noul teatru și centrul de congrese (VIDEO)

Știri de Sibiu, 13.11.2017

Directorul Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, a declarat luni, în conferință de presă, că 2018 este anul în care Sibiul va cunoaște soluția arthitecturală pentru noul teatru și centru de congrese, în urma unui concurs internațional de soluții .

Desemnat de Consiliul Local Sibiu pentru derularea proiectului, Constantin Chiriac a precizat ca în prezent se poartă consultări intre Primaria Sibiu,  Uniunea Arhitectilor din Romania și cu ”patronaje internationale ale arhitectilor” pentru organizarea concursului de soluții pentru tema noului teatru.

Doar pentru simpla alegere a solutiei arhitecturale, ar fi nevoie de cel puțin doi ani, daca s-ar lua în calcul propunerile venite din partea specialistilor straini,  din cauza pasilor biroctatici care sunt impuși de legea din Romania, ceea ce ar întarzia foarte mult proiectul, spune Chiriac.

”2018 este anul în care va fi concursul de soluții si vom aveam soluția arhitecturală. Pentru asta mă bat. Am avut tot felul de confruntări, dacă va fi un concurs într-o etapă sau în două etape. Ne-am sfatuit cu cei mai buni arhitecți din lume. Toată lumea ne sugerează un concurs în două etape. Suntem, vrând-nevrând, constrânși de tot felul de frâne legislative. Dacă facem în două etape, există o frâna legislativa prin care un proiect mai mare de 100 mil. lei trebuie aprobat la Ministerul Finanțelor iar legea spune ca este numai o perioada de aplicare (…) Dacă se întâmpă lucrul asta, e clar că noi mai pierdem un an. Dacă facem în două etaple, ar trebui să ne ducem cu anunțarea câștigătorului în 2019. Dacă stăm până în 2019, atunci mai pierdem un an până când avem aprobarea de la Ministreul de Finanțe. Suntem obligați să venim cu câștigătorul în 2018. Să vină cu soluția, să putem să o aprobăm în 2019 și să ne apucăm de treabă”, a spus directorul TNRS.

Potrivit acestuia, în urmatoarea perioada CL Sibiu trebuie sa stabileasca bugetul pentru organizarea concursului de solutii ce va avea loc in 2018, după care se va trece la etapa cea mai dificila.

”După ce va fi concursul, ca fi identificat bugetul pentru ce va însemna proiectul propriu-zis, dupa care va fi bugetul pentru constructia teatrului”, a mai precizat Chiriac.

Viitorul teatru  ar urma sa fie amenajat pe  suprafata de aproximativ 15 mii de metri pătrați, în zona centrala a Sibiului.

Orașul Capitală Culturală în 2007 și gazda Festivalului Internațional de Teatru, Sibiul dispune de o sala de teatru pentru TNRS cu un numar redus de locuri. De asemenea, operatorii culturali din oraș resimt puternic în ultima perioada lipsa spatiilor de repetitii si de joc pentru evenimentele pregatite, în ciuda cererii insemnate venită din partea publicului.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.