”Cântece din Țara Oltului”, istorie scrisă pe note muzicale de Junii Sibiului

Știri de Sibiu, 14.11.2017

Cele mai vechi strigături, cântece și colinde cunoscute de la strămoși în Țara Oltului au fost culese în ultimele șase lunii și adunate de într-o prețioasă colecție realizată de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Peste 300 de cântece vechi valorificate de la batranii satelor din zona Avrig, Racovita, Turnu Rosu, Sebesu de Jos si Sacadate se regăsesc în colecția ”Cântece din Țara Oltului”, broșură și film devenite document al folclorului muzical românesc și prezentate oficial , luni, la Sibiu.

”Datorită dumneavoastră, noi reușim să lăsăm urmașilor noștri, nepotilor și strănepoților noștri ceea ce are cel mai de preț poporul român – tradiția noastră populara. Fiecare dintre dumneavoastra ați scris istorie (…) In urma acestui proiect s-a realizat un material video care va rămâne în arhiva centrului și o broșură. (…) Dacă materialul nu este cercetat si nu ramane arhivat, noi nu vom avea niciodata ce sa lasam urmasilor nostri”, a declarat Silvia Macrea, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Contribuția valoroasă adusă de zecile de sibieni din Țara Oltului conservării tradițiilor populare a fost catalogata ca fiind una de ”excelență” de catre președinta Consiliului Județean Sibiu.

„Mi-am dat seama ca Sibiul excelează, printre altele, și prin conservarea tradițiilor pe care le are.(..) Sunt atația iubitori de tradiție in Sibiu, începând de la fiecare dintre dumneavoastra în parte, care vă păstrați acest port popular , păstrați vii cântecele populare și în care se reflect practic realitățile de la momentele în care aceste cântece au fost scrise”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Proiectul ”Cantece din Tara Oltului” a fost prezentat luni, in Sala de conferinte a Cercului Militar din Sibiu, în prezenta colaboratorilor din localitatile Avrig, Racovita, Turnu Rosu, Sebesu de Jos si Sacadate.Cercetarea a fost realizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cindrelul – Junii Sibiu , cu finantare de la Consiliul Județean Sibiu și AFCN.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.