Lovitură pentru bolnavi: OUG 51 îi obligă să meargă în instanță pentru contestarea încadrării de handicap

Știri de Sibiu, 14.11.2017

Persoanele din România care solicită certificate pentru încadrarea în grad de handicap și-au pierdut dreptul să conteste deciziile comisiilor de evaluare județene la forurile superioare și sunt obligați printr-o ordonanță de urgență emisă de Guvernul condus de Mihai Tudose să își facă dreptate în instanță.

Efectele Ordonanței de Urgență 51 din 30 iunie 2017 sunt devastatoare pentru oamenii afectati de boală care sunt nevoiți acum să apeleze la un avocat și să conteste în contecios administrativ deciziile luate de comisiile de evaluare, în caz c[ se consideră nedreptățiți.

”Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ competentă, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cererile adresate instanţei fiind scutite de taxa judiciară de timbru”, se mențienază în actul administrativ.

Măsura este considerată restrictivă de unii bolnavi pentru că mulți își găsesc deja cu greu resursele financiare necesare ca să întocmească dosare medicale iar varianta achitării cheltuielilor de judecata si a timpului pierdut pentru proces le îngreunează și mai mult existența. Mai mult, expertiza medicală cerută prin intermediul instantei de judecată îi obliga la chetuieli suplimentare , pentru ca aceasra se va achita tot de către bolnav.

Până la data de 30 iunie, cand a intrat în vigoare OUG 51 , persoanele cu handicap puteau să ceară reanalizarea dosarelor medicale, în caz de nemultumiri, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Potrivit statisticilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu, lunar se depuneau zeci de contestații la dosarele pentru evaloarea si încadrarea bolnavilor.

„De la începutul anului si pana în data de 3o iunie, la Comisia de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap s-au depus 183 de contestatii la dosare”, a precizat Beatrice Muntean, purtător de cuvânt al DGASPC Sibiu.

Dupa intrarea in vigoare a noii ordonanțe, Comisia a fost solicitata de catre instanță pentru transmiterea dosarelor medicale doar pentru 17 cazuri, fiind o scadere uriasa a demersurilor de apărare a drepturilor  bolnavilor.

De la începutul anului si pana la jumatatea lunii noiembrie,  s-au depus la DGASPC Sibiu un numar de 3030 de dosare pentru obținerea certificatului de handicap.

OUG 15 din 30 iunie 2017, emisă pentru a aduce o serie de ”facilități” persoanelor cu dizabilită, a fost semnată de premierul Mihai Tudose și contrasemnata de Ministrul muncii şi justiţiei sociale-Lia Olguţa Vasilescu, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene -Sevil Shhaideh, Ministrul educaţiei naţionale- Liviu – Marian Pop și Ministrul finanţelor publice Ionuţ Mişa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.