Peste 80 de sibieni suferă de Sindromul Imunodeficienței Dobandite (SIDA)

Știri de Sibiu, 07.12.2017

Peste 80 de persoane din Sibiu, majoritatea bărbați, suferă de Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA) iar alte zeci de persoane au fost diagnosticate cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV), care ataca sistemul imunitar și produce SIDA, conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“.

În timp ce la nivel național erau identificate în luna iulie a acestui an 14.655 persoane infectate cu HIV/SIDA, în județul Sibiu figurau în evidente, în primele nouă luni ale anului, 132 bolnavi de HIV/SIDA, 11 fiind cazuri noi, precizează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

Cei mai mulți bolnavi sunt tineri cu vârste intre 20 și 29 ani iar din totalul bolnavilor 86 au fost diagnosticați cu SIDA.

”La fel ca în anul 2016, îmbolnăvirile au predominat la sexul masculin, o mare parte a cazurilor înregistrându-se la grupa de vârstă 20-29 ani, o parte la grupa de vâstă 30-39 ani, iar restul la grupa de vârstă 40-49 ani, 50-59 de ani și peste 60 de ani. De asemenea, din totalul cazurilor, sunt în evidență 2 copii. Nu au fost raportate decese datorită SIDA”, se mentionează într-un comunicat transmis de Direcție de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

Pentru a atrage atenția populației asupra efectelor celor dou boli necruțătoare cu transmitere sexuală, studenții Medicinișți “Hipocrates” din Sibiu în colaborare cu DSP organizează vineri, 8 decembrie, o campanii de informare stradală.

Campania se va desfășura pe Bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu, între orele 13:00 – 15:00, cand se vor împărți pliante informative despre HIV și prezervative.

De asemenea, tinerii din Sibiu, care vor îmbrăca pelerine roșii, vor forma o fundiță umană, ca simbol al solidarității persoanelor infectate cu acest virus.

Dat fiind faptul ca pe lista bolnavilor apar si mame tinere sau copii, medicii sibieni reamintesc ca orice persoană, inclusiv gravidele, poate să se testeze gratuit prin Centrul de Consiliere și Testare HIV, din cadrul Ambulatoriului Integrat de Specialitate (Policlinica veche), etaj 3, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, în zilele de luni, miercuri, joi și vineri, între orele: 07:00 – 15:00. Pentru programări și informații, puteți apela numărul de telefon 0269/253509. Analizele vor fi efectuate în laboratorul acreditat al Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.