Neagu: Guvernul a stors miliarde de la Romgaz,Transgaz și Transelectrica

Știri de Sibiu, 07.12.2017

Deputatul PNL Nicolae Neagu acuză Guvernul PSD-ALDE că pune în pericol infrastructura energetică a României prin politica de ”omorâre” a investițiilor din cel mai important sector al economiei naționale.

Parlamentarul sibian atrage atenția că statul a ”stors dividende de miliarde Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica și Nuclearelectrica”, situație ce afectează grav investițiile necesare.

”Din păcate anul 2017 care se va încheia în curând nu a fost înțeles ca an de investiții în sectorul energetic românesc, ci mai mult, dimpotrivă actualul guvern PSD-ALDE a stors dividende de miliarde de la Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica și Nuclearelectrica punând astfel în pericol infrastructura energetică a României!(…) Până la adoptarea viziunii strategice guvernul PSD-ALDE, omoară în schimb investițiile în infrastructura energetică, chiar dacă știu situația capacităților de producție care îmbătrânite își reduc semnificativ randamentul sau chiar s-ar putea opri!”, afirma deputatul Nicolae Neagu prin declarația susținută în Parlamentul României.

Asta, in conditiile in care este nevoie de investirea a cel puțin 7 până la 14 miliarde de euro, până în 2030, ”doar pentru înlocuirea capacităților de producție care se apropie de sfârșitul duratei de viață”, potrivit strategiei energetice finalizată în decembrie 2016 de guvernul condus de Dacian Cioloș și neasumată de guvernul PSD nici până în prezent.”

”Nimicul care s-a întâmplat cu invesțiile în sectorul energetic pe anul 2017, pare că va creiona un buget de remediere a avariilor curente ale sistemului energetic în 2018, din partea acestui guvern PSD-ALDE incapabil să furnizeze o strategie investițională de securitate energetică de care România are nevoie și pe care România condusă de un guvern responsabil o va putea genera”, a mai afirmat Neagu.

In acest context, deputatul PNL a lansat o serie de intrebari legate de politica energetică a țării la care nu crede că reprezentanții Guvernului PSD pot să răspundă și să fie și credibili.

Ce face România în viziunea, sau mai bine spus lipsa de viziune a acestui guvern în materia interconectării României cu restul piețelor energetice europene, atât pe partea de gaze naturale cât și în energie electrică?

Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale 2014-2023, cu cele 5 proiecte majore de circa 1,5 miliarde de euro, mai contează pentru PSD?

Dar planul de interconectare al Transelectrica ca operator al monopolului de transport magistral al energiei electrice?

Ce se întâmplă cu cele 2.645 milioane de lei prevăzute pentru investiții în Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica și Transgaz în bugetele din 2017?

Se vor transfera în bugetele de investiții pentru 2018, urmând a fi decapitate, jumulite și anul viitor în același scenariu ca anul acesta?

Ce vrea acest guvern să decidă în privința exploatărilor de lignit?

Este pregătită România pentru o abordare curajoasă, de dublare a capacității energetice actuale, resurse având slavă Domnului, de interconectare rapidă cu Vestul încât să conteze ca furnizor energetic pentru piața occidentală?

Ca să nu spun, vom trece și această iarnă fără să avem probleme serioase de avarii sau prețuri insuportabile la populație?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. carol says:

    imi este absolut egal daca statul ia profitul companiilor de stat sau daca aceste companii de stat deconteaza vacantele angajatilor lor in Cuba, Thailanda, Argentina etc si in plus le plateste angajatilor si gazul si diverse sporuri incat la companiile astea de stat salariile sunt de minim 3000E, seful are 20 de mii de euro si oamenii plimba pixuri. nu e nicio diferenta!