IPS Laurențiu și academicianul Mircea Păcurariu au primit titlul de Doctor Honoris Causa la AFT

Știri de Sibiu, 12.12.2017

IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, și academicianul Mircea Păcurariu au primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Ceremonia de acordare a celor două titluri academice a avut loc luni, 11 decembrie, în aula Academiei Forțelor Terestre.

Cuvântul „Laudatio”  pentru IPS Laurentiu a fost citit de preotul militar Florin Pavel, după care s-a inmanat diploma de Doctor Honoris Causa, alături de pașaportul care atestă primirea titlului, eșarfa academiei, o emblemă și o medalie aniversară a instituției militare.

Pentru titlul academic de Doctor Honoris Causa acordat părintelui academician Mircea Păcurariu, cuvânt „Laudatio” a fost rostit de conf. univ. dr. Daniel Sorin Constantin.

In timpul alocutiunii,  profesorul Păcurariu a vorbit despre rolul preoților militari în susținerea spirituală a oștirii române și a neamului românesc.

„Instituția preotului militar este mai nouă în istoria Armatei română, dar cu toate acestea nu putem să credem că Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare la Războieni și Podu Înalt, sau Mihai Viteazul la Călugăreni nu au avut ostași preoți care să îndrume pe câmpul de luptă sau să facă pomenirea celor căzuți la datorie. De asemenea, se știe în mod sigur că în răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan au fost implicați aproximativ 80 de preoți, unii dintre ei fiind uciși după înăbușirea răscoalei. Apoi în răscoala condusă de Tudor Vladimirescu de asemenea avem și mărturia unor istorici români dar și din partea unui francez stabilit la București care arată că Tudor Vladimirescu la intrarea în București era însoțit de preoți care făceau rugăciuni la răspântiile drumurilor pentru izbânda celor hotărâte de marele revoluționar”, a spus părintele Mircea Păcurariu.

La ceremonie au fost prezenți Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, protopopi, consilieri eparhiali, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, preoți, studenți teologi și invitați, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Ardealului.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. Florescu Viorica says:

    Este posibil sa aflu adresa de e-mail a academicianului Mircea Pacurariu ? Cu respectuoase multumiri.:
    Viorica Florescu