Inițiativa USR ”Fără penali în funcții publice”, susținută și de FDGR

Știri de Sibiu, 12.02.2018; 134 vizualizări

USR anunță crearea grupului de inițiativă a campaniei „Fără penali în funcții publice”, care va fie prezidat de avocatul Mihai Badea. Printre membrii grupului se numără și Klaus Fabritius, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), potrivit unui comunicat transmis de USR.

”Fără penali în funcții publice” este inițiativă cetățenească susținută de USR prin care și-au propus ca până la finalul anului să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituției prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dacă au săvârșit infracțiuni în mod intenționat.

„În urmă cu un an eram în stradă și protestam împotriva ordonanței 13. Alături de sute de mii de oameni din toată țara. Cele mai mari proteste de stradă de la Revoluție încoace, mai mulți oameni decât la Revoluție. După un an lucrurile sunt cam în același punct. Două guverne au fost schimbate, dar asaltul împotriva legilor justiției continuă pentru că un grup de politicieni penali, strânși în jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scăpa de pușcărie sau pentru a continua să fure, iar oamenii continuă și ei să iasă în stradă. Noi credem că astăzi sunt suficient de mulți oameni în societate care își doresc o curățare a clasei politice. Care s-au săturat să vadă în fruntea statului oameni condamnați penali. Care s-au săturat ca viitorul lor să fie decis de niște infractori. Inițiativa aceasta este pentru ei”, a declarat Dan Barna, președintele USR .

Printre membrii comitetului de inițiativă prezidat de avocatul Mihai Badea se numără filosoful și eseistul Mihai Șora; filosoful, scriitorul și membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul și membrul GDS Dan Grigore; juristul și membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului „Rezistanța” Oana Negru și Mihai Tudorică; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice, metioneaza sursa citata.

”Toți membrii Grupului de inițiativă respectă caracteristicile impuse de lege, respectiv de a nu fi persoane alese în funcții prin vot universal, nici membri ai Guvernului, ori persoane numite de primul-ministru și nici persoane care nu pot face parte, potrivit legii, din partide politice”, se mentioneaza n comunicatul transmis de USR.

Proiectul de lege ar putea sa ajungă pe masa Parlamentului daca se obtine susținerea a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers dificil prin intermediul filialelor locale.

”Colectarea semnăturilor nu poate însă începe decât după obținerea avizului Consiliului Legislativ și publicarea textului în Monitorul Oficial, moment din care vom avea la dispoziție 6 luni în care intenționăm să obținem susținerea a cel puțin 500.000 de persoane”, se mai arata in comuncatul USR.

USR consideră că o astfel de măsură este ”imperios necesară pentru dezvoltarea României”.

”Prin susținerea acestei propuneri legislative, USR își reafirmă obiectivul de a schimba modul în care se face politică în România și angajamentul de a reprezenta vocea societății civile în Parlament și celelalte instituții publice. Toți cei care doresc să sprijine demersul nostru o pot face accesând pagina de internet www.farapenali.usr.ro”, se mai precizeaza in document.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.