Sibiul se asociază cu județele Brașov și Argeș pentru domeniul schiabil Bâlea

Știri de Sibiu, 15.02.2018

Consiliile Județene Sibiu, Brașov și Argeș se vor asocia, la finalul lunii februarie, pentru sustinerea domeniului schiabil Bâlea, care prevede amenajarea a peste 150 km de pârtie în Munții Făgăraș. Acordul de asociere, care fi supus aprobării consilierilor județeni sibieni în ședința ordinară din februarie, va permite relizarea planului interjudețean de amenajare a teritoriului ce va include regulile de urbanism pentru viitoarele construcții.

Proiectul “200 de zile de zăpadă pe an Dezvoltare durabilă în masivul Făgăraş”, depus de asociatia ADI Monte Făgăraș Bâlea Capra, face parte din Master-Planul pe turism al Românie și include 9 primarii din județele Sibiu, Brașov, Argeș – județul Sibiu (Cârțișoara, Arpaș, Porumbacu), județul Brașov (Ucea, Drăguș și Viștea), județul Argeș (Refu, Cicănești, Albești).

”Pe ordinea de zi a Consiliului Județean Sibiu din 22 februarie va fi proiectul de asociere dintre județele Sibiu, Argeș și Brașov,  în vederea începerii demersurilor pentru proiectul pe care Ministerul Turismului și l-a asumat ca proiect prioritar Bâlea. Chiar dacă acel proiect a fost depus de ADI Monte Făgăraș Bâlea Capra, niciun proiect nu poate fi derulat în acea zona până când nu se face, în prealabil, un plan interjudețean de amenajare a teritoriului, care să stabilească regulile de urbanism aplicabile în zonă”, a declarat Daniela Cimpean, președinta CJ Sibiu.

Proiectul a fost analizat în decembrie 2017 de șefii administrațiilor județene și de conducerea Ministerului Turismului, în vederea identificarii solutiilor tehnice.

”Am căzut de acord cu privire la protoculul pe care trebuie să-l facem, ca să aderăm împreună la acest plan de amenajare interjudețean și să oferim teren bun celor de la Minister sa facă investiția”, a mai spus Cimpean.

Președinta CJ Sibiu s-a declarat chiar deschisă susținerii financiare a proiectului, dată fiind valoare mare pe care primăriile implicate în proiect ar trebui să o susțina pentru demararea studiilor tehnice.

”Este o investiție majoră, de peste 100 milioane de euro. Aceasta se poate face după adoptarea acestui plan interjudețean. (…) Ne vom implica inclusiv în derularea investiției, dacă este nevoie. Primăriile nu o să poată să susțină nici studiile de prefezabilitate, nici pe cele de fezabilitate (…)  Deci, va fi nevoie și de susținerea noastră”, a mai spus Cîmpean.

Proiectul inclus în Master-Planul pe turism al României presupune amenajarea celui mai mare domeniu schiabil din țară, gândit pentru o suprafață de 150 de kilometri.

Potrivit hotărârii adoptată de Guvern, Sibiul va beneficia de finanțare integrală de la Ministerul Turismului pentru proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil, Munții Făgăraș -200 zile cu zăpadă pe an Dezvoltare Durabilă în Masivul Făgăraș”, care a fost declarat investiție de ”interes național”, alături de Delta Dunării și Marea Neagră.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. Victor says:

    O prezentati ca pe o stire pozitiva. Chiar asa vi se pare? Mie, materializarea acestui proiect mi s-ar parea o mare nenorocire, cu toate ca si eu sunt amator de schi.

  2. […] Citeste si: Sibiul se asociază cu județele Brașov și Argeș pentru domeniul schiabil Bâlea […]