Primele măsuri luate la Județean după tragedia tinerei care a murit la UPU

Știri de Sibiu, 12.03.2018

Timpul de așteptare la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean Sibiu, modul în care personalul medical vorbește cu pacientul și comportamentul celor prezenți pe holurile spitalului față de medici nu vor mai putea fi puse la îndoială pe viitor, urmare a montării unui sistem audio-video nou la Urgență.

Nu mai putin de 10 astfel de camere de supraveghere vor fi montate la UPU Sibiu, procedura de achiziției fiind în derulare. Decizia a fost luată de conducerea unității sanitare urmare a cazului tinerei de 39 de ani din Șelimbăr care a murit la finalul lunii decembrie după ce s-a plimbat mai multe ore între Spitalul Militar și Județean.

Citeste si: Tragedia tinerei care a murit la UPU Sibiu SCHIMBĂ politica Județeanului față de pacienți

Consiliul Etic al Spitalului Clinic Județean Sibiu a propus, în urma unei comisii, montarea unui sistem de supraveghere audio, care să permită cunoașterea starii de fapt de la Urgență.

”Conducerea spitalului a decis achiziționarea unui sistem de supraveghere audio-video cu 10 camere, în baza unui raport de necesitate. Achiziția, în valoare de aproximativ 14 mii lei, este in curs de derulare”, a declarat pentru StirideSibiu.ro Decebal Toderiță, purtător de cuvânt al SCJ Sibiu.

Cazul a atras atenția presei după ce rudele femeii de 39 de ani au acuzat ca tanara ar fi fost tinuta pe holurile Unitatii de Primiri Urgenţe a Judeteanului fără să o consulte cineva, dupa care a mers la Spitalul Militar din Sibiu, unde, de asemenea, ar fi fost ţinută in asteptare foarte mult timp. Tanara a fost adusa in aceeasi seara la Judetean, de la Militar, cu ambulanta SMURD, însă medicii nu au mai putut-o salva.

Implementarea unui nou sistem de supraveghere, care să permită și înregistrarea audio și să faciliteze elucidarea situatiilor critice, a fost inclusă in planul de masuri al Județeanului, urmare a anchetei interne facută in cazul tinerei care a murit la UPU.

Urgența de la Județean este dotata în prezent cu sistem de supraveghere video, nu si audio.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. Doctor A. B. says:

    De ce a trebuit să moară o pacientă pentru a înțelege sistemul că are o problemă? Și, sunt convins 100%, că aceste camere nu vor schimba nimic! Nu vor aduce medici și asistente noi, nici mai bine pregătiți, nici mai amabili! Cu cei 14 000 de lei se putea face altceva… chiar dacă necesarul este de 14 mii de ori câte 14 mii de lei..De asemenea, pacienții nu se vor schimba, nu li se va face o educație pentru sănătate de către aceste camere video! E nevoie de schimbare de mentalitate a ”actorilor” din acest ”film”…Chiar și a regizorilor… Nu se poate face performanță în sistemul actual de sănătate, nu în condițiile în care se lucrează la UPU Sibiu… Condițiile în care este nevoit personalul de acolo să-și desfășoare activitatea…nu sunt …nici măcar apropiate de ceea ce se vrea de la un Spital Județean din anul 2018! Desigur avem pretenții… Dar ce oferim? Știu că nimeni nu ajunge „de plăcere” la UPU..nici pacienții și nici măcar personalul medical… Din punctul meu de vedere ar trebui ca etapa de triaj să capete mai multă atenție din partea personalului medical… Se așteaptă, în ordinea priorităților abia DUPĂ etapa de triaj…Aceasta nu se poate executa printr-un geam de la ghișeu, întrebând aparținătorul, fără măcar a vedea bolnavul… Poate ar trebui analizat fluxul pacienților și aduse îmbunătățiri, eficientizându-se folosirea resurselor umane și financiare în interiorul UPU… Desigur că ambele tabere, și personalul și pacienții, ar putea „umbla” la „sertarul” cu amabilități și ar putea avea un discurs îmbunătățit. Dacă sunt printre pacienți și unii mai puțin „școlarizați” poate nu e vina lor, însă modul în care li se răspunde…nu e unul care ar trebui folosit de persoane cu școală multă