Romgaz despre pericolul poluării cauzată de Termocentrala Iernut

Știri de Sibiu, 14.04.2018; 194 vizualizări

Compania națională Romgaz anunță, în privința poluării accidentale a râului Mureș, urmare a incidentului de vineri de la Termocentrala Iernut, că se află în colaborare cu autoritățile naționale și de protecție a mediului pentru prevenirea oricarui pericol.

Potrivit companiei, vineri s-a produs o defecțiune a separatorului de ulei care închide una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcționarea Centralei Iernut, generand ”o scurgere accidentală”.

Uleiul scurs in rau ”nu conține substanțe toxice (PCB – produși bifenili policlorurați), așa cum rezultă din fișele tehnice ale uleiurilor utilizate la CTE Iernut”, mai precizeaza Romgaz.

Zona este monitorizată de către echipele Romgaz împreună cu echipele de la I.S.U. Mureș, Garda de Mediu Mureș, Apele Române şi Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, pentru a preveni orice situație care ar putea afecta sănătatea publica, flora sau fauna din râul Mureș.

Potrivit unei informari furnizata de Romgaz, echipele de intervenție au izolat sâmbătă canalul de evacuare a apei uzate utilizată la centrala de la Iernut.

”La fața locului sunt efectuate în prezent lucrări de curățare a canalului de evacuare a apei uzate în râul Mureș, pentru a fi înlăturate toate urmele de ulei, astfel încât să fie prevenit orice pericol de scurgere accidentală de ulei rezidual”, se mai arata in comunicat.

Din datele furnizate de companie, ”cantitatea deversată în râul Mureș, volum emulsie apă/ulei, este de cca. 1m3”.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, Cristian Bratanovici, a declarat pentru agerpres.ro că în cursul zile de vineri, în urma fisurării bazinului unui transformator de la Termocentrala Iernut, aparţinând SNGN Romgaz, în râul Mureş a ajuns aproximativ o tonă de ulei, însă societatea nu a anunţat incidentul.
Răspunde și tu!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.