GREVA de la Aeroportul Sibiu, susținută de cea mai mare organizație sindicală de profil

Știri de Sibiu, 19.04.2018

Federatia Sindicatelor Aeroportuare din Romania (FSAR), cea mai mare organizatie sindicala constituita la nivelul aeroporturilor civile din țară, se solidarizează cu acțiunile de protest ale angajaților Aeroportului Internațional Sibiu precizând ca vor fi ”alături și în cazul în care acțiunile organizate de Sindicatul Aeroportului Internațional Sibiu vor căpăta amploare”.

Angajații AIS Sibiu au întrerupt lucrul, miercuri, timp de două ore, în semn de protest față de esuarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă.

Citeste si: Grevă pe Aeroportul Sibiu. Zborurile nu au fost afectate(UPDATE)

Greva de pe Aeroportul Sibiu este catalogata drept o ”nedorită premieră”, după greva generală a salariaților din toate aeroporturile civile declansata in urma cu 20 de ani. FSAR consideră însă legitimă atitudinea angajaților de la Sibiu, date fiind condițiile de muncă.

”Inexistența unui contract colectiv de muncă la nivelul aeroportului, organigrama subdimensionată în perspectiva creșterii activității, starea precară a echipamentului de lucru și nu în ultimul rând nivelul salariilor, i-a determinat pe sindicaliștii din aeroport să folosească, într-un mod riguros și legal organizat, această pârghie democratică a mișcării sindicale care este greva. Dorința salariaților ca traiul decent să nu rămână o sintagmă agățată printre rândurile Constituției este legitimă și firească în același timp. La fel de firească și legală este dorința membrilor Sindicatului Liber Independent al Aeroportului Sibiu de a fi tratați cu respectul cuvenit unor parteneri sociali, cu un rol bine definit în gestionarea problematicii socio-economice, fie că este vorba de condiţiile de muncă, de pregătirea profesională continuă sau de standardele salariale, potrivit normelor europene și a legislației românești”, se arata in comunicatul transmis joi.

De asemena, liderii FASR atenționează autoritățile competente, repsectiv Consiliul Județean Sibiu, Consiliul de Administrație al regiei și conducerea AIS că ”trebuie să conștientizeze mai mult decât oricine faptul că profesionalismul și determinarea salariaților aeroportului sunt cele care concură indubitabil la siguranța și securitatea zborurilor și a pasagerilor”.

Referitor la salariile, FASR mentioneaza in comunicatul de presa transmis joi, că, ”dacă se vrea compararea salariilor de pe aeroport cu cele din alte instituții, aceasta să nu se facă numai cu cele ale ordonatorului de credite, ci și cu cele ale personalului din instituții care împreună cu aeroporturile fac ceea ce înseamnă o înlănțuire de activități specifice, reunite sub titulatura aviație”.

Federatia Sindicatelor Aeroportuare din Romania (FSAR) își exprimă în continuare susținerea pentru colegii de la Sibiu, care nu exclud declanșarea grevei generale, în cazul în care conducerea AIS nu va accepta revendicarile.

”Suntem alături de colegii noștri din punct de vedere moral, dacă surogatul legislației în domeniu nu ne permite mai mult și vom fi alături și în cazul în care acțiunile organizate de Sindicatul Aeroportului Internațional Sibiu vor căpăta amploare”, spune Gabriel Ene, preşedinte FSAR.

FSAR este membră a Confederației Sindicale Meridian și reuneșe peste 1300 de membri, la  nivelul aeroporturilor civile din Romania.

Miza, in jur de 700.00 lei

Potrivit oficialilor AIS, cererile salariale ale angajaților nu sunt acceptate intrucat s-a alocat deja un procent de 51.55% din veniturile proprii previzionate pe 2018 pentru cheltuieli cu personalul.

”Cheltuielile cu personalul în 2018 față de nivelul realizat al anului precedent au fost suplimentate cu 1.764.000 lei, o creștere de 21% . Dacă ar fi fost îndeplinite toate solicitările sindicatului, ar fi fost necesară suplimentarea fondului de salarii deja majorata cu inca 713.000 lei. În condițiile în care veniturile proprii realizate în anul 2017 au fost de aproximativ. 15.223.000 lei, iar previzionat pentru 2018 de 18.647.000 lei, o creștere în procent de 22.49% si valoric de 3.423.000 lei. Din veniturile proprii previzionate aferente anului 2018 respectiv din diferență de 3.423.000 lei, 51.55% a fost alocat pentru cheltuiala cu personalul”, a precizat Alexandra Păcurar, purtător de cuvant al AIS.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: GREVA de la Aeroportul Sibiu, susținută de cea mai mare organizație sindicală de profil […]