ASTRA: Cadourile primite de Ceaușescu, expuse în premieră națională la Sibiu

Știri de Sibiu, 15.05.2018; 130 vizualizări

Muzeografii sibieni pregătesc, în premieră, expoziția „Daruri din Epoca de Aur” ce reunește obiecte din colecția statului român cu daruri primite în perioada comunistă de cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.

Expoziția „Daruri din Epoca de Aur” va fi vernisată vineri, 18 mai, la Muzeul „Franz Binder” și reunește piese din colecția de daruri prezidențiale intrată în patrimoniul muzeului în anii 1991 și 1999, ce totalizează peste 450 de obiecte primite de Ceaușescu în situații de protocol.

Evenimentul își propune familiarizarea tinerilor cu concepte din epoca recent încheiată, în contextul sărbătorii Marii Uniri.

Cu intenția de a oferi publicului elemente de context ale epocii fără a înclina balanța spre medierea unei istorii negative, sub-expoziția Semicentenar în Epoca de Aur aduce în atenție câteva elemente de fundal legate de anul iconic 1968: sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în comunism, reorganizarea administrativ – teritorială, lansarea autoturismului Dacia, înființarea Gărzilor Patriotice, susținerea simbolică a poporului Cehoslovac după Primăvara de la Praga. Nu în ultimul rând, expoziția își propune familiarizarea celor tineri și foarte tineri cu concepte dintr-o epoca recentă care azi le apar ca exotice sau total necunoscute, traversată de părinții și bunicii lor, a cărei istoricitate acoperă într-o mare măsură cei 100 de ani sărbătoriți anul acesta. În plus, patrimoniul românesc s-a format și pe căi mai puțin bănuite de către vizitatorii muzeali și asta încercăm să facem: să spunem povestea muzeificării acestor obiecte” , a declarat Adriana Avram, Șef de Secție Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Expoziția marchează Ziua Internațională a Muzeelor și împlinirea a 25 de ani de la inaugurarea expoziției de bază a Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder”.

Potrivit CNM Astra, o a doua expoziție cu darurile prezidențiale primite de familia Ceausescu va fi lansată in 2019.
Răspunde și tu!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: ASTRA: Cadourile primite de Ceaușescu, expuse în premieră națională la Sibiu […]