ASTRA scoate sibienii din case de Noaptea Muzeelor. Programul distracției!

Știri de Sibiu, 16.05.2018; 459 vizualizări

Noaptea Muzeelor, sărbătorită în întreaga lume pe 18 mai, se anunță extrem de provocatoare pentru sibieni și turiștii sosiți în orașul de pe malul Cibinului. Până după miezul nopții, publicul va avea acces gratuit la concertele Vama și Domino susținute în aer liber și se va putea bucura de recitaluri folclorice și atelierele tradiționale găzduite de Muzeul Astra, cel mai mare muzeu etnografic din Europa.

Startul distracției se dă sâmbătă,  la ora 18.00, iar accesul publicului la programul din muzeu este gratuit. Pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor concerta  trupele Domino și Vama iar la Târgul de țară vizitatorii vor avea parte de cântece și dansuri populare și de demonstrații culinare.

An de an aducem la Muzeul ASTRA proiecte interactive prin care promovăm cultura pe plan național, dar și international. Noaptea Muzeelor este, practic, un eveniment prin care noi ne dorim să confirmăm drumul pe care am pornit și anume cel de a transforma Muzeul într-un pol al culturii și al multiculturalității. Va fi cea mai lungă noapte a culturii, dar noi suntem convinși că vizitatorii vor fi alături de noi. Aici cu siguranță nu doar că vor admira peisajul, dar vor și înțelege Muzeul ASTRA cu tot ce presupune acesta. “ , a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Povestea lânii. De la tuns la tors este un atelier meșteșugăresc organizat la gospodăria din Poiana, între orele 18.00-19.oo, iar cei de la Asociația Castrum Novis vor readuce în Muzeul în aer liber atelierele de tras cu arcul, făurit săgeți, confecționat obiecte din piele, fierărie după metode folosite de soldații Imperiului Roman.

De asemenea, se vor organiza ateliere de monetărie, bijuterii, scriere antică și jocuri antice între orele 18.00 și 21.oo, cele trei ateliere fiind parte din programul Animă ASTRA.

Totodată, vizitatorii pot fi personaje în poveștile românești ale copilăriei într-un teatru interactiv pus în scenă de către actorii Teatrului Mic din Sibiu (18-19 – Gospodăria din Hodac).

Citeste si: Vineri, acces gratuit în muzeele CNM Astra

În Pavilionul Muzeal Multicultural vor avea loc expozițiile ”Atelier. Cale. Târg, Schimbări. Changes. Endring, Comunitatea mea multiculturală” și un atelier de țesut la gherghefCel mai lung tricolor”.

În centrul istoric al Sibiului, la Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, Casa Hermes, Piața Mică,  între orele 18.00 – 00.30 vizitatorii pot urmări expoziția Daruri din Epoca de Aur și expoziția TRANS/FORM.

Citeste si: ASTRA: Cadourile primite de Ceaușescu, expuse în premieră națională la Sibiu

La Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, Casa Artelor, Piața Mică, nr. 21, între orele 18.00 – 00.30 publicul are acces la expoziția Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani.

La ora 20,00 spectacolul va începe pe scena de pe lacul Muzeului în aer liber. Prima formație care va urca pe scenă a deschis ultimele trei ediții ale evenimentului Noaptea Muzeelor în Muzeul Astra. DOMINO reușește să fie o trupă unică în peisajul muzical românesc datorită combinației de instrumente folosite – țambal, tobe și chitară bas, a prezenței scenice și a felului în care reușește să-și surprindă publicul de fiecare dată. Muzica lor se încadrează în categoria rockului alternativ însă are foarte multe influențe, mai ales din folclorul românesc, ceea ce face ca stilul lor să fie și mai greu de definit. Trupa e formată din Romulus Cipariu – țambal, voce, Sebastian Marcovici – chitară bass, voce, Valentin Oancea – tobe și Medve Sandor – trompetă.

Cel mai așteptat concert al serii va începe după ora 21,00 când pe scena muzeului va urca formația Vama. Acesta este primul concert în Sibiu al trupei fondate de Tudor Chirilă și Eugen Caminschi după lansarea noului lor album.

Noaptea Muzeelor CNM Astra sâmbătă, 19 mai

Muzeul înaer liber din Dumbrava Sibiului – 18.00 – 01.00
Scena de pe lac
– 20.00 – 21.30 Domino
– 21.30 – 23.30Vama
Târgul de Țară
– 18.00 – 19.30 Școala de dans Ioan Macrea
Ansamblul folcloric Datina din Tălmaciu
Ansamblul folcloric Datina din Aleșd, județul Bihor

– 18.00 – 23.00 demonstrații culinare
– 18.00 – 21.00
 Castrum Novis – ateliere de tras cu arcul, făuritsăgeți, confecționatobiecte din piele, fierărie
 Veteris Milites – atelierede monetărie, bijuterii, scriereanticășijocuriantice

Gospodăria din Poiana
– 18.00 – 19.00 atelier meșteșugăresc Povestea lânii. De la tuns la tors

Gospodăria din Hodac
– 18.00 – 19.00 Teatrul mic din Sibiu cu povești românești

Pavilionul Muzeal Multicultural
– 18.00 – 00.30
 expoziția Atelier. Cale. Târg
 expoziția Schimbări. Changes. Endring
 expoziția Comunitatea mea multiculturală
 atelier de țesut la gherghefCel mai lung tricolor

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder
Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11
– 18.00 – 00.30 expoziția Daruri din Epoca de Aur
expoziția TRANS/FORM

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus
Casa Artelor, Piața Mică, nr. 21
– 18.00 – 00.30 expoziția Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani

Caravana Noaptea Muzeelor
– 10.00 – 18.00 în localitățileDaia, Roșia, Noul Român, Cârțișoara, Cârța cu plecarea din Muzeulînaer liber și revenire în aceeași locație
Răspunde și tu!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.