Absorbția banilor europeni, singura șansă pentru autostrada Pitești-Sibiu

Știri de Sibiu, 16.05.2018

Deputatul PNL Nicolae Neagu cere Guvernului PSD – ALDE să mărească ritmul absorbției fondurilor europene pentru lucrările de infrastructură și să precizeze când ar putea fi gata autostrada Pitești-Sibiu, proiect vital a carui construcție a fost ratată și de Centenarul Marii Uniri.

”Rata absorbției aferentă programării bugetare 2014- 2020 a fost la sfârșitul anului 2017 de doar 10,1%, ceea ce a condus la un dezastru al investițiilor publice. PSD- ALDE, susținătorul Guvernului Dăncilă ar trebui să rezolve rapid situația Programelor Operaționale Sectoriale, afectate cel mai mult de incompetența conducerii de la Ministerul Fondurilor Europene!
Și cel mai grav din punctul meu de vedere este gradul scăzut de absorbție pe Programul Operațional Infrastructură Mare, unde din cele peste 9,5 miliarde de euro, am absorbit doar 858 milioane de euro reprezentând 9,11%. ”, spune Nicolae Neagu.

Deputatul de Sibiu atrage atenția că absorbția fondurilor europene, reprezintă singura șansă a autostrazii Pitești- Sibiu, pe care PSD și ALDE au ratat-o în ultimii ani.

”Autostrada Pitești- Sibiu ar fi fost miza Centenarului Marii Uniri, dacă guvernele PSD, începând cu guvernul Ponta în anul 2012 ar fi dorit-o cu adevărat! Și se putea, slavă Domnului, în cei 6 ani absorbi cei aproximativ 1,5 miliarde de euro bani necesari finalizării acestui tronson de autostradă!Am fi avut după 100 de ani, o unire în modernitate și normalitate, între Muntenia și Transilvania și o atractivitate investițională și turistică demnă de aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, mai spune Neagu.

Variana aleasă de PSD- ALDE pentru sărbătorirea Centenarului este ” fără autostrada Sibiu- Pitești, fără un spital republican modern, fără căi ferate de mare viteză, fără o universitate românească în primele 100 universități ale lumii, dar cu foarte multe, cu sute de momente aniversare în toată țara, cu mici și bere!”, mai critica deputatul liberal.

Situatia este considerată ”dureroasă și rușinoasă” motiv pentru care parlamentarul insistă asupra necesitatii unei infrastructuri rutiere pentru atragerea și menținerea investitorilor.

”Înțelege PSD – ALDE cât de mult câștigă România dacă ar fi finalizată această autostradă, în anul Centenarului Marii Uniri și la începutul anului 2019 când România va deține Președenția Consiliului Uniunii Europene? Premierul Dăncilă și Rovana Plumb – Ministrul Fondurilor Europene, pot să mărească ritmul absorbției și cel puțin, dacă au ratat construirea autostrăzii Sibiu – Pitești în an de aniversare centenară a României moderne să știm și noi când se va da această autostradă în funcțiune?”, a mai subliniat Nicolae Neagu în declarația susținută miercuri, 16 mai.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.