FITS lansează prima dezbatere publică despre noul Centru de spectacole al Sibiului

Știri de Sibiu, 12.06.2018

Prima dezbatere publică pe tema viitorului Centru de spectacole, cea mai mare investiție a Sibiului ce vizează transformarea a aproximativ 15 mii de metri pătrați în zona centrala a orasului, se deschide miercuri, în cadrul programului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Dezbaterea publică ”Therme Forum: Teatru și arhitectură” are loc la Forumul German , în perioada 13-15 iunie, și reunește arhitecți de top mondial și creatori de spații teatrale.

Evenimentul tintește o analiză ”asupra experienței teatrale a viitorului prin prisma arhitecturii, a programării, a tehnologiei și a evoluției comunităților”.

”Având în vedere că orașul Sibiu își propune să construiască un nou teatru, un centru de congrese și un institut de cercetare în artele spectacolului și management cultural, evenimentul va contribui la formularea aspirațiilor și a scopurilor legate de această platformă pentru Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile comunității și ale mediului arhitectural și urban. Prin intermediul dialogului multi-fațetat, participanții vor analiza relația dintre actul creațional și clădirile de teatru, precum și modul în care această relație este afectată de și afectează, la rândul ei, comunitatea, durabilitatea financiară și socială, dar și evoluția artelor”, anunță organizatorii.

Delegat de Primăria Sibiu să preia afacerea cele mai mari investiții, Constantin Chiriac, președintele FITS s-a declarat sceptic în capacitatea teatrului și a municipalității sibiene de-a gestiona ”hățișul legislativ” existent, având în vedere că investitia va depăși 100 milioane euro. Pe acest considerent, s-a recurs la suportul celei mai mari companii de consultanță din lume inainte de a se soluția arhitecturală pentru noul teatru și centrul de congrese, a declarat Chiriac.

Citeste si: PwC, implicată în enigmele Centrului de Spectacole de la Sibiu

Dintre vorbitori vor face parte arhitecți de renume mondial și creatori de spații teatrale: Kengo Kuma (Kuma and Associates, Japonia); Louis Becker (Henning Larsen, Danemarca), Eric Bunge (nARCHITECTS, SUA), Nils Fisher (Zaha Hadid Architects, UK), Andrew Bromberg (Aedas, Hong Kong), Maximilian and Daniel Zielinski (Foster + Partners, UK), Jean Guy Lecat (Franța), Silviu Purcărete (Franța, România), dar și reprezentanți ale unor spații de artele spectacolului emblematice la nivel mondial, rezultate a unor proiecte arhitecturale remarcabile: Joe Melillo (Brooklyn Academy of Music, SUA), Andrzej Kosendiak (National Music Forum, Polonia), Svanhildur Konradsdottir (HARPA, Islanda), Annette Mees (Royal Opera House, UK), Constantin Chiriac (FITS, România).

Evenimentul, desfășurat la Forumul Democrat al Germanilor din România – Sala Oglinzilor, în colaborare cu Therme București, va avea următorul program:

13 iunie – 13:30-15:30
14 iunie – 10:00-12:00 și 13:30-15:30
15 iunie – 09:00-11:00
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.