Bucate specifice Văii Hârtibaciului, aduse în Dumbrava Sibiului

Știri de Sibiu, 14.06.2018

Producători și meșteri populari de comuna sibiană Roșia prezintă în weekend, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, tradițiile și cultură gastronomică de pe Valea Hârtibaciului, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Târgului comunităţilor rurale.

Preparatele gospodinelor din Roșia vor fi expuse duminică, 17 iunie, în zona Târgului de țară, între orele 10.00 și 16.00.

”Comuna Roșia vine la Muzeul ASTRA cu tradiția ei culinară specifică, prin pregătirea de mâncăruri și produse tradiționale, dar și prin prezentarea de obiceiuri și dansuri specifice zonei. De aici vor veni gospodine, producători de produse tradiționale, meșteri, artiști și dansatori. Ansamblul de dansuri populare al Asociației Elijah vor prezenta dansuri specifice zonei Văii Hârtibaciului, acompaniați de Ansamblul de acordeoniști, din cadrul aceleiași asociații. De asemenea, ansamblul „Veselijah” format din 14 elevi din satul Nou, din cadrul Școlii de muzică al Centrului Social Casa Thomas, sub conducerea profesorului Adrian Grecu, vor interpreta piese de muzică populară românească, țigănească, lăutărească și clasică. Grupul folcloric din satul Daia, format din copii în vârstă de 10 ani și solista vocală Gîjulete Melania, din același sat, vor interpreta cântece populare specifice zonei.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA

Producătorii veniți de pe Valea Hârtibaciului vor aduce la Târgul de țară preparate ca: hencleș, plăcinte, brânzeturi, pâine de casă, țuică de casă, miere și alte produse apicole.

Totodată, meșterii din comuna Roșia – dogar, fierar, confecționat măturoaie și confecționat costume populare, vor răspunde la întrebările vizitatorilor interesați de aceste meșteșuguri.

50 de creații artistice pictate pe lemn de către 20 de copii cu vârste între 9 și 16 ani vor fi expuse la Târgul de țară, iar aceste lucrări fac parte din proiectul de art-terapie „Colorăm destine” al Asociației Elijah.

Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Hârtibaciului este al doilea eveniment din anul acesta desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, sub egida Anului European al Patrimoniului. Prin initiative de acest gen, Muzeul ASTRA, cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu, promovează şi susţine produsele şi cultura gastronomică tradiţională din satul românesc.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.