DIICOT: Percheziții la Sibiu pentru trafic de persoane și spălare de bani, la cererea Belgiei

Știri de Sibiu, 14.06.2018

Procurorii de la crimă organizată au descins joi în mai multe locații din Sibiu, la cererea autorităților belgiene, într-un dosar de evaziune fiscală, trafic de persoane, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, potrivit unui comunicat DIICOT.

În urma perchezițiilor, au fost puse în executare 4 mandate de aducere.

”Conform informaţiilor rezultate din ancheta autorităţilor belgiene, persoanele vizate ar fi cauzat un prejudiciu estimat la 2.800.000 de euro, prin folosirea unor firme fantomă, pentru angajarea mai multor persoane în sectorul contrucţiilor.Activităţile au presupus efectuarea a 6 percheziţii domiciliare în Sibiu, la sediile unor societăţi comerciale specializate în încheierea de contracte de muncă, în străinătate, în special în Belgia”, potrivit DIICOT.

Anchetatorii au ridicat , pentru continuarea cercetărilor, 3 telefoane mobile, 2 laptopuri, 7 medii electronice de stocare, documente contabile, contracte de muncă, poliţe de asigurări, evidenţe ale angajaţilor şi documente bancare.

”În fapt s-a reţinut că, gruparea infracțională investigată s-a folosit de persoane juridice belgiene și române pentru a crea aparența că anumite lucrări de construcții erau executate în Belgia de către firme românești autonome, însă în realitate acestea nu erau autonome ci administrate din Belgia, în scopul obținerii în mod fraudulos de beneficii materiale prin sustragerea de la plata contribuțiilor sociale belgiene”, se mai precizeaza in comunicatul DIICOT.

 Anchetatorii sustin ca ”există indicii potrivit cărora persoanele de naționalitate română recrutate pentru muncă în construcții în Belgia își desfășurau activitățile în condiții aflate sub standardele minime reglementate în acest sens în legislația statului belgian”.

 In acelasi dosar au fost efectuate in total 11 percheziții,  dintre care 7 în  Sibiu şi 4 în Bucureşti, la persoane din cadrul grupării infracţionale investigate şi la sediile unor societăţi comerciale specializate în încheierea de contracte de muncă, în străinătate, în special în Belgia.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.