Iohannis despre noi ordonanțe de urgență: Societatea civilă trebuie să fie alertă, să protestăm!

Știri de Sibiu, 23.06.2018

Societatea civilă trebuie să fie alertă în următoarea perioadă și să protesteze în cazul apariției de noi ordonanțe de urgențe care ”nu ar trebui să existe”, dacă Guvernul va emite astfel de decizii pe perioada vacanței parlamentare, spune președintele Klaus Iohannis.

”Trebuie mare grijă. Societatea civilă trebuie să fie alertă și în momentul în care apar ordonanțe de urgență care nu ar trebui să existe, cum a fost nefericita OUG 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni”, a declarat Iohannis la Sibiu, întrebat fiind dacă va paticipa săptămâna viitoare la ședința de Guvern, pe fondul aparitiei de informații ca s-ar pregăti la Guvern o ordonanță de urgență pentru modificarea Codurilor de procedură penală.

În acest context, președintele României a transmis că trebuie ”să tragem linie și să terminăm cu acest sistem al ordonanțelor”, considerat ”contraproductiv”.

”Eu cred că una din marile probleme din Constituția noastră este reprezentată de posibilitatea absolut necontrolată  de-a da ordonanțe de urgențe pe timpul vacanței parlamentare . Toate partidele au criticat sistemul de OUG, dar odată ajunși la putere toti au folosit acest sistem. Este contraproductiv. Pericolul consta în faptul că Guvernul poate să dea ordonanțe de urgență fără ca cei vizați sau interesați să poată interveni măcar pentru un control de constituționalitate. Bunăoară, la OUG dată de Guvern președintele nu poate să verifice problemele legate de constituționalitate (…) Personal, cred ca odată și odată trebuie să tragem linie și să terminăm cu acest sistem al ordonanțelor de urgență. Aproape toate Guvernele l-au folosit, cu precadere în vacanța de vară pentru a rezolva probleme pentru care poate nu ar fi avut șanse în sesisunea parlamentară”, a declarat Klaus Iohannis la Sibiu.

Klaus Iohannis s-a aflat sâmbată la Sibiu, unde a participat la întâlnirea festivă organizată la Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal” la 40 de ani de absolvirea liceului. Șeful statului a fost întâmpinat în curtea liceului de membri al comunității #Rezist din Sibiu care l-au întâmpinat cu aplauze.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Iohannis despre noi ordonanțe de urgență: Societatea civilă trebuie să fie alertă, să protest… […]