ASTRA a depășit 200 mii de vizitatori și anunță ”maraton” de evenimente în weekend

Știri de Sibiu, 10.07.2018

Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu a atras în primele șase luni ale anului peste 200 de mii de vizitatori iar în weekend pregătește un adevărat ”maraton” de evenimente culturale, a declarat în conferință de presă Ciprian Ștefan, managerul muzeului.

În perioada 12-15 iulie, peste 900 de meșteri și reprezentanți ai minorităților din România își vor prezenta tradițiile în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului la ”Astra Multicultural”, în paralel vizitatorii putându-se bucura de reprezentațiile oferite în cadrul programului ”Satul din spatele frontului” și de acces liber în muzeu vineri, 13 iulie, când se organizează ”Ziua Porților Deschise” de catre Consiliul Județean Sibiu, în subordinea caruia se afla instituția muzeală sibiană.

Ideea este de transmitere a unui mesaj de unitate în diversitate și că ASTRA unește prin cultură. Mesajul Muzeului Astra pentru Centenar și pentru următoarea perioadă este acela de unitate în contextul european. Doar unitatea ne poate crește din punct de vedere educațional, intelectual și cultural.(…) Este cel mai eficient mod de a comunica și de a prezenta patrimoniul catre un public nerăbdator, către un public cu timp limitat și sa-l faci sa revina.(…) Și să raspund unor critici, Muzeul Astra are în prezent 225 de mii de vizitatori. Se poate scoate extrasul de la Poarta Principală, cu încasările, cu veniturile noastre din bilete, abonamente si evenimente. Aceste programe nu transformă Muzeul Astra într-un Disneyland. Doamne Ferește! Aceste programe comunică foarte bine publicului și aduc publicul înapoi în muzeu. Programul Astra Multicultural va aduce zilnic peste 30 de ateliere în muzeu”, a declarat Ciprian Ștefan.

În perioada 12-15 CNM Astra pregătește ”un maraton de evenimente”.

Programul ”Astra Multicultural”, dedicat minorităților, se îmbină cu programul ”Satul din spatele frontului 14-15 iulie 2018”, dedicat lumii satului românesc din perioada Primului Război Mondial, și cu programul ”Județul Sibiu în Anul Centenarului”, când accesul publicului în muzeu este liber.

Aflat la a treia ediție, programul Astra Multicultural va aduce în Dumbrava Sibiului, de vineri pana duminică, cel puțin șase minorități- sârbi, moldoveni, romi, maghiari sași și turci. Vor fi sustine ateliere și organizate întâlniri gastronomice în zona Târgului de țară și în zona gospodăriilor aparținătoare.

Vineri este ziua cand Sibiul își dezvălui bogățiile gastronomice și cand publicul are acces gratuit.

La inițiativa CJ Sibiu, va fi o zi a Porților Deschise. Programul se numeste ”Județul Sibiu în Anul Centenarului” iar Muzeul în aer liber din Dumbrava găzduiește evenimente prin care vrem să prezentăm publicului tot ce are mai bun județul Sibiu.(…) Regiunile gastronomice ale Sibiului vor etala rețete gastronomice arhaice la Târgul de Țară. (…) Va fi o mica sinteză a ceea ce se va întâmpla anul viitor, în cadrul programului Sibiu Regiune Gastronomica”, a mai spun mangerul CNM Astra.

Vineri, 13 iulie intrarea în muzeu va fi liberă, iar de la ora 12:00. Muzeul ASTRA oferă începând cu ora 13:00 o serie de evenimente cu specific multicultural, dar și gastronomic. De la ora 14:30 la Târgul de Țară, sibienii îi vor putea urmări pe elevii Școlii Populare de Arte și Meserii Ilie Micu.  Pe scena de pe lac are loc începând cu ora 17:00 un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului și invitații lor: Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoiagă, Ovidiu Homorodean, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Sînziana Ștefan, Sebastian Stan.

CALENDAR GASTRONOMIC ASTRA MULTICULTURAL 2018

Program vineri, 13 iulie 2018, gătesc echipe din județul Sibiu

Păuca, Țara Secașelor-ciorbă de zdrențișoare, zamă de bâte, plăcinte pe dește
Roșia, Valea Hârtibaciului-brodenlaven, tocană de carne cu pisătură, plăcintă de mălai
Moșna, Valea Târnavelor -sarmale ca la Moșna, ciorbă de varză, lichiu cu varză
Arpașu de sus, Țara Oltului -fasole frecată cu zeamă de prune, coaste de porc cu cir de făină de mălai, plăcinte împăturite
Sadu, Mărginimea Sibiului – ciorbă de găluște, tocăniță de oaie, plăcinta miresii

Sâmbătă, 14 iulie 2018- Gătesc:

Rromi – păstai scazute – Poiana Perisani
Ucrainieni – crap cu varza – Targul de tara
Vlahii din Timoc – bulumac cu varza, zeama acra de pasare, paine la țăst- Târgul de țară
Basarabia – baba neagra si baba alba – Târgul de țară
Valea Viilor – fasole cu carnati – Targul de tara
Tatarii – ciorba tatareasca – Targul de tara
Dabuleni- mancare de muraturi, dulceata de lubenite

Duminica, 15 iulie 2018 – Gătesc:

Rromi- tocana de porc cu cartofi – Poiana Perisani
Ucrainieni –Ciorba de peste – Mahmudia
Vlahii din Timoc – mancare de urzici, mancare de oua cu malai, placinte cu branza – Târgul de țară

Basarabia – baba neagra si baba alba – Târgul de țară
Tatarii – fasole cu carne de vita – – Targul de tara
Dabuleni- mancare cu vinete – Galesoaia Noua
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: ASTRA a depășit 200 mii de vizitatori și anunță ”maraton” de evenimente în weekend […]

  2. […] Citeste si: ASTRA a depășit 200 mii de vizitatori și anunță ”maraton” de evenimente în weekend […]