Turcan cere Guvernului rectificare bugetară de urgență pentru asistență socială

Știri de Sibiu, 11.07.2018

Deputatul PNL Raluca Turcan cere Guvernului rectificare bugetară de urgență pentru finanțarea sistemului național de asistență socială a cărui funcționare este la un pas de colaps. Prim-vicepreședintele PNL face apel către toți prefecții din țară să transmită datele reale din teritoriu, invocand faptul ca Executivul a alocat anul acesta pentru protecția socială cu aproape 50% mai puțin față de 90% cât prevede legea, fiind imposibila inclusiv plata salariilor.

Foto:Facebook.com

”Guvernul social-democrat mimează grija pentru persoanele aflate în nevoie. Conform legislației în vigoare, Guvernul trebuie să aloce până la 90% din banii necesari fiecărui Consiliu Județean pentru cheltuieli legate de protecția socială. La adoptarea bugetului pentru anul 2018 am atras atenția că au crescut salariile, s-au introdus noi sporuri, costurile cu serviciile sociale au crescut iar banii (alocați în proporție de 50% din necesar) vor ajunge numai pentru primele 6-7 luni ale anului.Din nefericire, în acest moment s-a ajuns în situația în care sunt probleme legate de plata salariilor, sporurilor și a suportării costurilor legate de protecția socială”, spune Turcan pe Facebook.

Sibiul este unul din județe unde salariile celor peste 1000 de angajați din cadrul DGASPC au fost asigurate în iunie in regim de urgenta, datorit[ a unei rectificari bugetare din partea CJ Sibiu. Pentru luna iulie, plata salariilor angajaților din centrele de asistență socială din județul Sibiu urmează să fie acoperită din excedentul bugetar al Consiliului Județean Sibiu, în cazul în care Guvernul nu va cuprinde în rectificarea bugetară sumele necesare plății salariilor, au avertizat reprezentanții CJ Sibiu.

Citeste si: CJ Sibiu: Rezerva bugetară, soluția de criză pentru plata salariaților DGASPC

”Guvernul trebuie să respecte legea și să prevadă acești bani la rectificarea bugetară din această vară. Solicit tuturor Prefecților să transmită datele reale din teritoriu. Aceștia trebuie să arate care este situația în mod obiectiv și să rezolve starea gravă în care se află angajații din sistemul de protecție socială, dar și situația disperată în care se află persoanele care vor rămâne fără un ajutor din partea direcțiilor de specialitate din cadrul administrației publice locale”, mai transmite Turcan

Potrivit deputatului sibian, la nivel național este nevoie de 668 milioane pentru protecția copilului, 304 milioane pentru protecția persoanelor cu handicap și cel puțin 13 milioane pentru persoanele vârstnice, pe lista județelor unde exista riscul inchiderii centrelor fiind si Sibiul.

”Numai la Sibiu, de exemplu, este nevoie de 31 de milioane de lei, din care – peste 20 de milioane pentru protecția copilului și peste 10 milioane pentru centrele de asistență a persoanelor cu handicap. Anul acesta Guvernul a alocat pentru protecția socială cu aproape 50% mai puțin din cât era necesar iar Consiliul Județean nu are cum să prevadă acești bani din propriul buget. Prefectul are obligația să semnaleze această situație limită pentru a rezolva criza din sistemul de protecție socială. Cei afectați de această criză trebuie să știe că Guvernul are obligația legală de a asigura bugetul instituțiilor de protecție socială, nu autoritățile locale”, a mai avertizat Turcan.

Citeste si: Cimpean: Lipsa banilor pentru asistență socială trebuie prezentată și personal ministrului Muncii
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.