Ultima fabrică de sobe cu cahle pictate manual aduce meșteșugul medieval în Dumbrava

Știri de Sibiu, 11.07.2018; 151 vizualizări

Ultima fabrică din România unde se fac sobe cu cahle după un procedeu vechi, moștenit de la breslele transilvănene de meşteșugari, își expune creatiile  vineri, 13 iulie,  în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Vizitatorii vor putea admira zeci de tipuri de cahle realizate de meșterii fabricii Teracota din Mediaş care au ridicat sobe inclusiv pentru casele restaurate în satul Viscri, unde deține un domeniu și Prințul Charles, moştenitorului coroanei britanice.

Foto: casa viscri

”Expoziția cuprinde aproximativ 100 de cahle pictate, manufacturate în Mediaş la ultima fabrică de sobe cu cahle presate şi pictate manual din România. Expoziția „Teracota, mon amour!” are ca scop să atragă atenția asupra unor meșteșuguri și manufacturi pe cale de dispariție pentru a le ajuta să supraviețuiască și să se adapteze la secolul 21”, potrivit unui comunicat transmis de CNM Astra.

„Teracota, mon amour!” va fi vernisată vineri, la ora 13:00, la Pavilionul din Jina din Muzeul în aer liber, în prezenta celor care dau viață superbelor cahle relizate la Mediaș după tehnici medievale.

Astfel, la expoziție va fi prezentă tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, alături de unul dintre meșterii fabricii care va susține un workshop de manufacturat cahle folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii.

Alături de piesele ceramice, în cadrul „Teracota, mon amour!” vor fi expuse mai multe sobe mobile cu cahle pictate, lipite cu pământ galben.

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată şi pictată manual.

La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, pastrându-se vie tradiţia breslelor transilvănene de meşteşugari.

Teracota produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă. Piesele sunt simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau dupa ardere cu glazuri termorezistente.

Reprezentanții fabricii din Medias colaborează constant cu restauratori sau investitori in zona culturală precum Muzeul ASTRA Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Mălâncrav, conacul Banffy sau Fundaţia Michael Schmidt.

Expozitia este inclusa cel mai bogat program de evenimente gazduit an perioada 12-15 iulie de Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.

Citeste si: ASTRA a depășit 200 mii de vizitatori și anunță ”maraton” de evenimente în weekend
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Ultima fabrică de sobe cu cahle pictate manual aduce meșteșugul medieval în Dumbrava […]