ITM Sibiu: Nu s-au constatat scăderi de salarii după transferul contribuțiilor

Știri de Sibiu, 12.07.2018

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu susține că aplicarea reformei fiscale, prin transerul contribuțiilor sociale, nu a generat scăderi salariale în rândul angajaților din județul Sibiu, potrivit unui comunicat de presă remise StiriedeSibiu.ro, contrar celor semnalate de sindicate.

”Din verificările efectuate de inspectorii de muncă la operatorii economici din județul Sibiu, nu s-au constatat scăderi salariale determinate de transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, acest transfer fiind compensat de angajator prin modificări salariale operate prin acte adiționale la contractele individuale de muncă sau prin acordare de bonusuri. Menționăm faptul că, de la modificarea Codului fiscal, la I.T.M. Sibiu nu au fost înregistrate sesizări privind scăderi ale veniturilor în urma transferului contribuțiilor”, se precizează în documentul transmis de ITM Sibiu.

Asta în timp ce Blocul Național Sindical a semnalat recent că peste 1 milion de angajați din România, preponderent în mediul economic, s-au ales cu salariile diminuate după aplicarea noilor prevederi fiscale.

In timp ce sustin ca nu sunt scaderi salariale inregistrate, la  trei luni de la intearea în vigoare a noului Cod Fiscal, inspectorii ITM Sibiu au constatat ca mai sunt inca firme care nu au contract colectiv de munca sau care au întârziat sa faca modificarile în sistemul REVISAL.

”Au fost verificați 417 operatori economici din județul Sibiu, din toate domeniile de activitate. Inspectorii de muncă au constatat că 15 dintre angajatori nu aveau contract/acord colectiv de muncă și nu au inițiat negocierea colectivă, iar 5, deși aveau contract colectiv de muncă în vigoare, nu au negociat acte adiționale pentru modificările salariale operate. De asemenea, 6 angajatori au întârziat transmiterea în REVISAL a actelor adiționale pentru modificările salariale acordate și au fost sancționați cu avertismente”, precizeaa ITM Sibiu.

Alte trei firme din Sibiu care aveau cate trei angajati au primit amendă contravențională în valoare de 900 de lei pentru că ”nu au acordat angajaților salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.