Guvernul reduce cu 1 mil. euro investiția de securizare a Sibiului pentru summit-ul UE

Știri de Sibiu, 20.07.2018

Guvernul României vrea să dea doar 10 milioane de lei din fondul de rezervă pentru sistemul de supraveghere video a Sibiului pe durata summitului UE din 2019, cu aproximativ 1 milion de euro mai puțin față de cât a cerut Primăria Sibiu în baza unui deviz de specialitate.

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică vineri un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede alocarea acestei sume către bugetul local al Sibiului.

Potrivit G4media.ro, nota de fundamentare arată că autoritățile locale (Primăria și Prefectura Sibiu) au cerut o sumă mai mare, 16 milioane de lei, dar Ministerul Dezvoltării propune alocarea a doar 10 milioane de lei din cauza ”disponibilităților limitate ale Fondului de rezervă bugetară”.

Citeste si: Peste 3 mil. euro supravegherea video a Sibiului pe durata Summit-ului UE

Deviz întocmit la sugestia STS, SRI și SPP

Sistemul de supraveghere video de care are nevoie orașul Sibiu pentru a putea găzdui în siguranță Summit-ul UE de anul viitor depășește 3 milioane de euro. Potrivit devizului proiectului ”Sistem de supraveghere video în municipul Sibiu” ,  investiția ajunge la 16.108.922 lei iar banii necesari securizării orașului trebuie  să fie alocați de Guvern.

La sugestia Serviciului de Protecție și Pază, Primăria Sibiu a contractat la începutul anului servicii de proiectare ”pentru determinarea corectă a valorii estimate a sistemului de supraveghere video”.

SC Syntegra Security SRL Onești, contractată pentru servicii de proiectare, evaluează investiția la 16 milioane lei, potrivit proiectului de aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiții “Sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu” care a obținut acordul Consiliului Local în luna iunie.

In evaluarea sistemului de supraveghere, firma de specialitate a luat în calcul realizarea unui sistem de transmisiuni special, dispecerizare și achizitionare de materiale si echipamente softwere.

Evaluările făcute în Sibiu de Serviciul de Protecție și Pază, în colaborare cu SRI, STS și IPJ Sibiu, ”au relevat necesitatea realizarii unui sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu” pe durata summit-ului.

”Acest sistem reprezinta o soluție tehnica necesară pentru cunoaștere, prevenirea și contracararea unor incidente de securitate sau de altă natura, aferente desfășurarii în bune condiții a Summit-ului UE”, se mentionează in documentatie.

Potrivit proiectului trecut în  CL Sibiu în iunie, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici la obiectivul de investiții “Sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu”, cu mențiunea că ”realizarea obiectivului în limita sumelor alocate de la bugetul de stat”.

”Valoarea devizului general al lucrarilor a fost comunicat Guvernului în luna iunie, iar Sibiul a inițiat procedurile legale pentru solicitarea alocării resurselor financiare necesare de la bugetul de stat”, se mențioenaza in proiect.

Summit-ul UE din 9 mai 2019 va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi aproximativ 800 de jurnalişti. De asemenea, peste 100 de traducători vor veni la Sibiu.

Sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare a orașului a fost ales ca locaţie principala de desfăşurare a Summit-ului, momente din program urmând să se desfățoare şi în pieţele centrale : Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.