Deputatul Neagu: Pesta este doar Porcină sau a devenit și Guvernamentală?

Știri de Sibiu, 09.08.2018

Deputatul PNL Nicolae Neagu cere demisia Guvernului Dăncilă pe fondul crizei generate modul în care este gestionată situația în focarele de pestă porcină și atenția asupra faptului că impactul economic va duce la creșterea deficitului comercial la carnea de porc cu cel puțin încă 150 de milioane de euro.

”La doar un an de la ridicarea interdicției la exportul de carne de porc ce a durat aproape 14 ani, fermierii români, care se uitau cu speranță spre piețele externe, în special China, se află în pericol iminent de a rămâne fără animale.Pesta porcină africană (PPA), care a apărut în urmă cu un an în România se extinde agresiv, iar autoritățile par a fi complet depășite de această situație. Ministerul Agriculturii și ANSVSA acționează haotic și nici măcar nu mai controlează demult situația. Până astăzi efectivele de porcine din România au fost diminuate cu peste 90.000 de exemplare și numărul acestora urcă vertiginos!”, potrivit unui comunicat de presă transmis joi.

Deputatul liberal reamintește că în  2017 Comisia Europeană a avertizat că România nu aplică multe măsuri pentru prevenirea Pestei Porcine Africane.

”Concret, pe data de 31 iulie 2017 a fost confirmat primul focar la 6km de Ucraina în Satu Mare. Pe data de 3 august 2018 numărul focarelor ajunsese la 547 în 8 județene potrivit ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).Ce face în acest timp guvernul? Premierul Dăncilă pleacă în concediu iar omniprezentul până acum ministru Petre Daea face doar declarație pentru liniștirea populației.Cine va plăti pentru acest dezastru la nivel guvernamental?”, subliniază deputatul sibian.

Pesta este doar Porcină sau a devenit și Guvernamentală?

Nicoae Neagu se întreabă daca pesta porcină a devenit și ”guvernamentală” și amintește de ”băieții deștepți” care au profitat de pe urma bolii care afectat un număr mare de fermieri români.

”Băieții deştepți care au avut informațiile au vândut rapid efectivele de porcine pentru a nu fi nevoiți a le sacrifica! Dragnea- junior este unul dintre câștigători vânzând fulger chiar înainte de a se comunica către ANSVSA epidemia, peste 10.000 de porci!”, mai spune Neagu.

În condițiile deficitului în comerț cu produsele agroalimentare, care s-a majorat de peste două ori până în prezent, ”impactul economic va duce la creșterea deficitului comercial la carnea de porc cu cel puțin încă 150 de milioane de euro, în condițiile în care anul trecut importurile de carne de porc se cifrau la o jumătate de miliard de euro”, a mai avertizat Neagu.

Creșterea pretului la carne nu va mai surprinde, rămând deschise multe întrebări la care trebuie să răspundă ministrul Agriculturii Petre Daea, premierul Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea, mai transmiste Nicolae Neagu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.