Aproximativ 2000 de persoane, victime ale căpușelor în Sibiu

Știri de Sibiu, 14.08.2018

Aproximativ 2000 de persoane, adulți și copii,  au avut de suferit anul acesta în urma înțepăturilor de căpușe, generatoare ale Bolii Lyme, potrivit ultimelor statistici publicate de Direcția Județeană de Sănătatea Publică Sibiu.

În ultimele patru luni ale anului, s-au prezentat la spitalele din județul Sibiu  1948 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, cu peste 750 de cazuri mai mult faţă de anul trecut când au fost înregistrate 1196 astfel de cazuri.

Urmare a monitorizării care înclude și prima saptamana a lunii august, numărul cazurilor de înțepături de căpușe se menține în continuare alarmant în Sibiu.

Cele mai multe cazuri au fost inregistrate în Sibiu, urmat de Mediaș și Cisnadie.

Vârful de creștere s-a înregistrat anul acesta la începutul lunii iunie, când specialiștii în sănătatea publică din Sibiu au atras din nou atenția asupra riscului pe care îl prezinta Boala Lyme, după ce medicii au tratat peste 250 de pacienți cu astfel de leziuni.

În acest context s-a reamintit necesitatea protejarii pielii cand se iese la iarbă verde, unde se dezvolta capusele.

”Principalele măsuri de protecție împotriva înțepăturilor de căpușe sunt utilizarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată la ieșirile în spații verzi, aplicarea de repelenți, atât pe piele, cât și pe haine, analizarea cu atenție a corpului la întoarcerea din natură și îndepărtarea imediată a căpușelor atașate, preferabil la cea mai apropiată unitate medicală”, recomanda DSP Sibiu.

Bola Lyme, considerată “boala celor 1000 de feţe”, dobândită în urma întepăturilor de căpușe, a fost confirmată în cazul a 39 de persoane din județul Sibiu, în urma investigațiilor de laborator realizate în 2017.

Boala Lyme (Borelioza Lyme) este o boală infecțioasă ce se manifestă în diferite forme, putând genera inclusiv paralizii severe. Afectare sistemică a organismului este produsă de o bacteria Borrelia burgdorfer, transmisă prin înțepătura unor căpușe.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.