Țăranul român de la Război la Unire, animații culturale în Dumbrava Sibiului

Știri de Sibiu, 15.08.2018

Viața femeii și a țăranului român în perioada Primului Răzbiu Mondial fac obiectul unor animații inedite organizate în perioada minivacanței de Sfânta Maria în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în timpul cărora protagoniștii vor îmbrăca replici de uniforme românești din primul Război Mondial.

”Țăranul român de la Război la Unire” include animațiilor culturale, în programul căruia vor fi ilustrate sarcini din gospodărie pe care le rezolvau bărbații aflați în permisie – micile reparatii din jurul casei, confecționatul opincilor, jucăriilor simple pentru copii sau, fiind mare nevoie, ai stâlpilor de mormant.

”Personajul principal al evenimentelor care au generat actul unirii de la 1918 a fost țăranul român. Indiferent de zona de proveniență, acesta a luptat, a susținut și a fost mereu actorul principal, indiferent că era în prima linie de luptă sau în spațiile de lucru care asigurau logistica necesară pentru front. În cadrul acestui program, la Muzeul ASTRA se vor realiza ateliere gastronomice care ilustrează alimentația din perioada Războiului. Va fi reprodusă printr-un atelier interactiv, imaginea transportului de alimente cu carul (saci cu semințe). De asemenea, se va măcina porumb la una din morile din muzeu, un element necesar legat de prepararea hranei în acele vremuri tulburi. <<Militarii>> se vor hrăni, își vor îngriji efectivele militare în curți, antrenând publicul vizitator în discuții și în realizarea animațiilor din program. Se vor organiza ateliere demonstrative de săpat tranșee, confecționat pari și împletituri de nuiele pentru reconstituirea unei zone de apărare la scară redusă. “, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Se va realiza un scenariu cu mai multe animații culturale în care va fi scoasă în evidență importanța femeilor în viata familiei din mediul rural. Angajate și voluntare ale Muzeului ASTRA, costumate în haine de lucru tradiționale din toate zonele etnografice românești, vor anima unele gospodării din muzeu, contemporane cu prima conflagrație mondială.

Va fi ilustrat rolul femeii ca și cap al familiei, în lipsa bărbatului. Se vor realiza ateliere de țesut si se vor confecționa replici după steagurile care au fost folosite de delegatii din provinciile istorice.

Țăranul român de la Război la Unire va aduce doinele si cântecele de cătănie ale Mariei Casandra Hausi într-un recital extraordinar la Muzeul ASTRA, sâmbătă, 18 august 2019, începând cu ora 17, în poiana din fața Bisericii din Dretea.

Proiectul ”Țăranul român de la Război la Unire” este o inițiativă derulată prin Programul Centenar, finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională – România Centenară.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.