Covoarele țesute la gherghef, una dintre atracțiile Târgului de Sf. Maria de la Sibiu

Știri de Sibiu, 17.08.2018

Covoarele tradiționale din lână țesute la gherghef sunt de departe cele mai atractive însă și cele mai costisitoare produse expuse de meșterii populari care participă la Târgul Creatorilor Populari din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Lăzărica Popescu, meșter din Vălenii de Munte, județul Prahova, aduce la Sibiu de mai bine de 10 ani țesături create la gherghef de diferite dimensiuni.

Piesa de rezistență de anul acesta este un covor de șase metri pătrați din lână, care atrage privirile vizitatori și pentru care prețul de achiziție este 2.500 lei. Cu răbdare și calm, femeia care l-a țesut explică celor interesați că prețurile par mari, însă ”tehica este una deosebită”.

”Am adus aici și un gherghef mic, ca să vadă lumea cum sunt făcute, să nu spună că cine știe de unde le luăm sau le face altcineva. Am un gherghef pe care pot să fac covor de dimensiuni 2m X 3m. Pentru bucata asta de șase metri pătrați am lucrat vreo trei luni. Am folosit pentru urzeală suport de bumbac și lână de oaie – spălată, vopsită, tratată.(…)Nu vă spun cum este la muncă…Așa ceva eu am făcut cu încă o persoană pe care am învățat-o să lucreze. I-am spus să vină să mă ajute pentru că eu, la 73 de ani, ce să mai fac?”, a mărturisit Lăzărica Popescu.


Spune că lucrează la gherghef din plăcere, de la vârsta de 11 ani, de regulă produse mai mici, iar când are comenzi mai mari își cheamă în ajutor tinerele pe care le-a învățat vechiul meșteșug.

Ca să bucure orice categorie de vizitator, Lăzărica Popescu confectionează de la covoare de mari dimensiuni la semne de carte, cei mai mulți cumpărători fiind turiștii străini.

Produsele sale sunt expuse până în data de 19 august în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde sunt prezenți alți 250 de meșteri populari din toate zonele etnografice ale țării și din Republica Moldova.

Citeste si: Târgul Creatorilor Populari, atracția Sibiului în minivacanță

Cea XXXV-a ediție a Târgul Creatorilor Populari oferă publicului o gamă diversificată de produse, de la străchini, țesături, mobilier pictat, împletituri sau suveniruri speciale realizate de meșterii autentici, cu prețuri pentru toate buzunarele, de la 10 la 2500 lei.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: Covoarele țesute la gherghef, una dintre atracțiile Târgului de Sf. Maria de la Sibiu […]