Peste 400 de alergători atrași de 2×2 Race, cea mai grea compeției din Europa

Știri de Sibiu, 17.08.2018

Concursul de alergare montană ”2X2 Race” care se desfășoară sâmbătă, 18 august, la peste 2.000 m altitudine pe traseul Bâlea Lac – Vf. Moldoveanu – Vf. Negoiu – Bâlea Lac, a atars și anul acesta aproximativ 400 de alergători. Românul Viorel Pălici, care a obținut timp de patru ani cel mai bun timp, este favoritul cursei montane.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, 400 concurenți din 8 țări și-au anunțat participarea la cea de-a 7-a ediție a 2×2 Race, singura cursă de alergare montană din România care leagă cele mai înalte vârfuri din România, Moldoveanu (2544m) și Negoiu (2535m). fiind

Aproximativ 80% din traseu este prin gol alpin și pe zone stancoase.

“Față de un maraton obișnuit, 2×2 Race este un Ultra Sky Maraton, caracteristica lui fiind dată în principal de diferența de nivel de pe traseu, în cazul de față fiind de 4.200 – 4.500 de metri. Competițiile de acest tip se desfășoară pe teren acccidentat, de la poteci de pământ prin pădure și goluri alpine până la creste și stânci cu grad înalt de dificultate. La 2×2 Race se aleargă doar în gol alpin și în proporție de 80% pe stânci. Vremea este tot timpul dificilă pe munte, astfel că trebuie să ne asigurăm că alergătorii sunt pregătiți mental și fizic pentru acest efort”, declară Florin Băraș, unul dintre organizatorii competiției.

Startul competiției se va da sambata din zona heliportului de la Bâlea Lac, fiind create două categorii de concurs.

Cursa principală, 2X2, are aproximativ 46km lungime, cu 4200m diferență pozitivă de nivel și are startul și finish-ul la Bâlea Lac, atingând Vârful Moldoveanu și Vârful Negoiu, iar X2 are aproximativ 18km lungime și 1800m diferență pozitivă de nivel și atinge doar Vf-ul Negoiu, plecare și returul fiind tot la Bâlea Lac.

Potrivit organizatorilor, cursa din Munții Carpați este unică în Europa.

”Ultramaratonul montan cu pornire de la Bâlea Lac este cel mai spectaculos și solicitant eveniment din calendarul competițional intern și este comparabil ca dificultate cu alte curse recunoscute din afara țării. Organizatorii UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiție de profil din lume – Chamonix-Mont Blanc, consideră 2X2 Race cursă de calificare pentru acest ultra-maraton montan”, se penționează în comunicatul transmis.

Din cauza dificultății traseului, ca concurs sunt acceptați doar alergători cu experiență, care au terminat, cu cel mult 18 luni înainte de înscriere, cel puțin o cursă de minim 35km lungime și 1500m diferență pozitivă de nivel.

Românul Viorel Pălici, supranumit “Dragonul Făgărașilor”, care are deja în palmares patru titluri la 2×2 Race , este favorit și pentru cursa din acest an.

La ediția din 2017, 406 alergători din România, Polonia, Franța, R. Moldova, Ungaria, Ucraina, Olanda, Germania, Marea Britanie, Israel, Serbia, Elveția, Austria, Spania și SUA, au luat startul de la Bâlea Lac, cel mai bun timp al cursei de 2×2 fiind 06:50:34, înregistrat de românul Viorel Pălici.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.