CNM Astra: ”Papa de porodici”, rețetă tradițională care concurează supa cremă de roșii

Știri de Sibiu, 17.08.2018

”Papa de porodici”, cunoscută de gospodine încă din vremea când Avram Iancu se ascundea în Munții Apuseni, a fost pregătită pentru prima dată la Sibiu, în cadrul unui atelier interactiv găzduit joi de Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Rețeta veche de peste 170 de ani, care concurează cu succes supa cremă de roșii, a fost dezvăluită publicului de managerul CNM Astra, Ciprian Ștefan.

Ceaunul pentru ”papa de porodici” a fost pregătit în apropiere de Gospodăria din Dragu Brad, cu scopul prezentării unei zile obisnuite din viața unei familii de moți în preajma Primului Război Mondial.

”Este o rețetă care s-a perpetuat. Am găsit-o documentată prima data în 1849 când, după ce satul Ticera a fost ars de autoritățile din Câmpeni, i-au prins pe moții care se ascundeau la Hula Bolândului, locul unde se ascundea Avram Iancu și îi duceau papă de porodici și ouă sparte.(…)Gustați o supă cremă de roșii și faceți comparația. Papa de porodici (n.r. roșii) este o rețetă foate veche, găsita în Arhivele Naționale, care poate fi un suport pentru orice restaurant care marjează zona turismul cultural”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul CNM Astra.

Modul în care se prepară,  etapele și timpul de fierbere au fost prezentate în timpul atelierului susținut în Dumbrava Sibiului.

”Componenta gastronomică este foarte importantă și prezentăm o rețetă veche, documentată în 1849, care se numește ”Papa de porodici”. Este o mâncare cu ceapă specifică zonei Hașme, care se călește în ulei presat la rece și un pic de untură de porc, peste care se pun roșiile. Roșiile trebuie să fie foarte mici, se lasă să se sfarme, după care se pune un pic de ardei. Totul se lasă la fiert până când se face o pastă omogenă peste care se adaugă lapte. Laptele trebuie ținut neapărat într-un ciubăraș de lemn de brad, ca să-i dea un gust aparte, și se amestecă cu făina – 500 de grame de faina la 20 de litri de supă. Se amestecă pe foc, până la primul clocot, după care se adauga neapărat busuioc și pătrunjel”, a dezvălui Ștefan Anghel.

Originar din Țara Moților, managerul CNM Astra a moștenit rețeta de la bunicul său și spune că papa de poprodici mai este încă un preparat de bază pentru cei care știu rețeta.

”Mancarea încă se mai pregătește în zonă. Eu o gătesc cu mândrie de multe ori. Este de fapt o rețeță pe care am moștenit-o de la bunicul meu, Ștefan Ghoerghe, profesor de istorie. El ne-a gatit-o prima dată și mi-a spus că este mai veche de 1840, că și el a învătat-o de la bunicul său”, a mai spus Ciprian Ștefan.

Vizitatorii CNM Astra care au participat la atelierul interactiv au descoperit, astfel, amosfera dintr-o gospodărie tradițională de moț din perioada Primului Razboi Mondial.

Proiectul ”Țăranul român de la Război la Unire” este o inițiativă a CNM Astra derulată prin Programul Centenar, finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională – România Centenară.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: CNM Astra: ”Papa de porodici”, rețetă tradițională care concurează supa cremă de roșii […]