DSP Sibiu cere dezinsecție de urgență unde s-a confirmat infecția cu West Nile. Primarii, în alertă!

Știri de Sibiu, 30.08.2018

Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a cerut primăriilor din Poaiana Sibiului, Roșia și Ruși, localitățile de unde provin cele trei cazuri cu infecția virusului West Nile confirmată, să facă dezinsecție de urgență împotriva țânțarilor și să informeze populația asupra riscurilor bolii și simptomelor. Primarii caută soluții, fiind pentru prima dată când se confruntă cu astfel de situații.

Citeste si: Primele cazuri de infecţie cu virusul West Nile, confirmate de DSP Sibiu

DSP Sibiu a transmis luni o adresă celor trei primării prin care cere ”măsuri pentru supravegherea și prevenirea infecției cu virusul West Nile în județul Sibiu”, respectiv să facă de urgență dezinsecție și să informeze oamenii.

Pentru Poiana Sibiului, unde locuiește unul dintre sibienii diagnosticați cu meningo-encefalită, ar fi prima dată când s-ar face o astfel de acțiune, potrivit primarului Ilie Dăncilă, care a cerut la rândul său asistență din partea specialiștilor în sănătate publică. Mai multe, el nu crede că la Poiana este problema, ci in alt județ, unde a locuit barbatul diagnosticat acum cu infecția generată de țânțar.

”Am primit adresa și merg acum la DSP, pentru că nu știu cu ce trebuie să fac dezinsecția asta. Să imi spună ei și să ne dea ei substanțele. Bani pentru alte firme nu sunt. De unde să fie! Pus ca la noi nu sunt țânțari, în vîrful muntelui. Omul care a fost diagnosticat este din Poiana, dar s-a imbolnavit la Cornești, în județul Timiș, unde a stat cu oile, după care a venit la Sibiu să se trateze”, a declarat pentru ȘtirideSibiu.ro Ilie Dăncilă, primarul comunei Poiana Sibiului.

La Roșia primarul Ioan David s-a mobilizat rapid, chiar dacă nu s-a facut pana acum dezinsecție împotriva țânțarilor în comună.

”Am primit adresa de la DSP și am contactat o firma care se ocupă cu astfel de activități. Nu am avut astfel de cazuri pana acum si este pentru prima data cand organizam o astfel de acțiune. Dacă trebuie, o facem”, a declarat primarul din Roșia.

Potrivit Direcției Județene de Sănătate Publică(DSP) Sibiu, doi bărbați și o femeie din județul Sibiu – Poiana Sibiului (75 de ani), Roșia (47 de ani) și Ruși (50 ani), au fost depistați saptamana trecută cu infecţia virusului West Nile, dobândită de la tântari, iar o altă persoana din municipiul Sibiu este suspectă de acceasi infectie, după ce au fost internați la Spitalul Clinic Județean Sibiu cu meningo-encefalită.

Citeste si: Primăria Sibiu suplimentează intervențiile împotriva țânțarilor

Specialiştii în sănătatea publică menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţântar.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

febră;
durere de cap intensă;
dureri musculare;
vărsături;
erupţii cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome:

rigiditate a gâtului;
sensibilitate crescută la lumină;
convulsii;
frisoane;
oboseală cronică;
slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;
montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;
limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);
asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;
îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si: DSP Sibiu cere dezinsecție de urgență unde s-a confirmat infecția cu West Nile. Primarii, în a… […]