Ganț: OG 9 este discriminatorie; Invățătorii de germană stăpânesc mai bine româna decât unii guvernanți!

Știri de Sibiu, 12.09.2018

Deputatul Forumului Democrat al Germanilor Ovidiu Ganț cere Guvernului României abrogarea Ordonanței de Guvern 9 din luna august, pe motiv de neconstituționalitate și ilegalitate. El dă asigurări public asupra faptului că învățătorii de gimnaziu de la secția germană, cărora li se interzice predarea limbii române, sunt pregătiți și stăpânesc limba română mai bine decât unii membrii au Guvernului sau chiar reprezentanți ai Ministerului Educației.

Demersul parlamentarului care reprezintă minoritatea germană din România este cauzat de
art. 1 al OUG care prevede predarea disciplinei de limba și literatura română în școlile cu predare în limba maternă de către ”alți profesori decât invățătorii/profesorii care erau încadrați la clasă în învățământul primar la data respectivă”.

”Această prevedere este neconstituțională, pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învățământul în limbile minorităților naționale.
Totodată, este și ilegală, pentru că îi privează pe colegii noștri din învățământul primar de a preda materiile din planul-cadru pentru care sunt calificați și pregătiți din punct de vedere științific și metodic. Toți învățătorii/profesorii pentru învățământul primar au studiat „Metodica predării limbii și literaturii române în învățământul primar”, aspect atestat prin diplome și foi matricole. La examenele de titularizare, definitivat și de obținere a gradelor didactice au susținut, pe lângă proba de limba maternă, și proba de limba și literatura română, având subiecte identice cu cele ale candidaților de la secția română”, spune Ganț in declarația politică remisă redacției StirideSibiu.ro.

Parlamentarul spune că ”niciodată în istoria învățământului românesc nu a existat situația în care învățătorul clasei, chiar dacă predă la clasele de minorități, să nu predea limba și literatura română”.

In opinia reprezentantului FDGR, Ordonanta este ”o eroare majoră din punct de vedere didactic”.

El e declara convins de faptul ca invatatorii de limba germana stăpânesc mai bine limba romana decat ”unii membri ai guvernelor” din ultimii ani.

”Am convingerea că toți colegii care predau în ciclul primar la secția germană maternă nu numai că au calificarea necesară, dar și stăpânesc limba română la nivelul necesar pentru a preda disciplina respectivă. O fac cu siguranță mult mai bine decât unii membri ai guvernelor care s-au succedat în ultimul an și jumătate, inclusiv la MEN și care: aveau probleme la “genunche”, tăiau “pamblici” sau, recent, „abrogă persoane”.Cer public prim-ministrului României, Viorica Vasilica Dăncilă, să abroge prin OUG această aberație”, a transmis Gant.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.