Reconstituirea vizitei generalului Berthelot la Sibiu, concepută de regizorul Radu Nica

Știri de Sibiu, 16.09.2018

Cel mai mare eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri la Sibiu, reconstituirea vizitei istorice a generalului Berthelot din 2 ianuarie 1919, este pregătit până la cel mai mic detaliu de regizorul sibian Radu Nica. Nu mai puțin de 300 de cadeți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” vor defila în 6 octombrie pe străzile din zona centrală și în Piața Mare, îmbrăcați în uniforme ale armatei române și franceze din perioada Primului Război Mondial, alături de sute de personaje în portul popular al vremii.

Radu Nica, colaborator al Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu semnează regia artistică a ceremoniei, astfel încât reconstituirea momentului istoric să redea cât mai exact atmosfera din 1919.

Foto: Popa Laurian

”La Sibiu, în 1 ianuarie 1919, erau masate trupe ale diviziei 2 vânători și 7 infanterie sub comanda generalului Traian Moșoiu. O bună parte din efectivul acestor trupe a defilat în onoarea generalului Berthelot în Piața Mare din Sibiu. Populația Sibiului l-a întâmpinat entuziast pe general, așezând covoarele în geamurile caselor în semn de sărbătoare, iar directorul de atunci al Astrei, Andrei Bârseanu, a reușit să adune la Sibiu un număr impresionant de comunități din împrejurimi – peste 70, din paradă făcând parte nu mai puțin de 10000 de persoane, populația orașului dublând acest număr în calitate de public. Printre oficialitățile prezente au fost membri ai Consiliului Dirigent în frunte cu Iuliu Maniu, dar și generali iluștri ai armatei române precum Mărdărescu, Broșteanu și Dabija, dar și generalul Boieru, fost feldmareșal în armata austro-ungară ș.a.”, spune Radu Nica, regizorul evenimentului.

reconstituire general sibiu

Pe langa pregatirea tinerilor militari pentru paradă, evenimentul de la Sibiu inclide și o paradă a comunităților locale din împrejurimile Sibiului, care vor defila în port popular, cu care decorate, după cum atestă documentele vremii că s-a întâmplat la Sibiu.

Participanții vor mărșălui pe traseul str. Ocnei – Piața Mică – Piața Mare – strada Mitropoliei – strada Tribunei – strada Nicolae Bălcescu și se vor întoarce în Piața Mare.

”Venirea generalului Berthelot la Sibiu a fost un moment de maximă bucurie și emoție pentru toți românii ardeleni. Acest personaj care a iubit cu patimă românii și România, în ciuda faptului că a fost izgonit din țară prin punerea în aplicare a Tratatului de la Buftea-București, a contribuit imens la dezideratul României Mari. El a fost cel care a reorganizat și echipat armata română în anul 1917, ea reușind astfel să păstreze măcar o parte a pământului românesc în Moldova, și tot lui se datorează faptul că România a participat la tratatele de pace în calitate de țară învingătoare, Berthelot fiind cel care l-a convins pe regele Ferdinand să reintre în război cu doar o zi înainte de încheierea Păcii. De asemenea, el a făcut un turneu de popularizare a ideii României Mari în Transilvania și Banat pe traseul Timișoara – Arad – Satu Mare – Baia Mare – Cluj – Sibiu – Brașov într-o perioadă foarte tulbure, riscându-și astfel viața: e cunoscut faptul că la Arad de pildă, cu ocazia sosirii lui în oraș, a avut loc un incident armat în care bande înarmate au omorât circa 40 de români”, mai spune Radu Nica.

Reconstituirea vizitei Generalului Berthelot la Sibiu din 2 ianuarie 1919, când trupele armatei române și o delegație franceză au venit în Transilvania pentru a populariza ideea unirii Banatului și Transilvaniei cu regatul României, se va organiza în data de 6 octombrie.

Evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri este organizat de Primăria Sibiu și produs de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, în colaborare cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescuʺ”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. Cetatean says:

    Cand!??? Aveti stiri in care nu mentionati data ! Nu e prima data!!!!